ČlánkyMagazínPozvánky a reportážeTopZaujímavosti a nápady

Pre deti: namiesto tabletu vareška

Počas letných prázdnin ste isto aj vy mali veľa dní, kedy ste museli svoje ratolesti poslať k starým rodičom, zavolať opatrovateľku alebo si vybrať z práce dovolenku. Ja síce deti nemám, no pár dní som musela vytvoriť program mojej malej neterke Veronike, ktorá má štyri roky.

Letné prázdniny sa už síce skončili, no aj napriek tomu sa určite ešte ocitnete v situácii, kedy budete musieť svoje deti nejako zabaviť. Súčasťou dnešnej doby sú rôzne spôsoby zábavy pre deti. Bohužiaľ k nej z väčšej miery patria hry na mobiloch či tabletoch, ktoré hravo zvládajú už aj malé deti. Odreagovať sa však môžu aj celkom iným spôsobom.

Pred pár týždňami som s malou neterkou osamela a spoločne sme premýšľali, čo by sme mohli robiť. V kuchyni som našla staré zástery a medzi nimi aj malú ružovú so šéf kuchárskou čiapkou. Zavolala som preto Veroniku do kuchyne a opýtala sa jej, či by chcela piecť. Doposiaľ to poznala len z rozprávok. Môj nápad ju nadchol a hneď chcela miešať cesto. Ako každé dieťa, tak aj ona chcela vytvoriť niečo sladké. Rozhodli sme sa pre jednoduchú bábovku.

Ako prvé vysvetlite deťom, na čo slúžia základné kuchynské nástroje. Varešky, misky, formy a iné drobnosti sú veľmi dôležité, no občas aj nebezpečné. Ubezpečte sa preto, aby sa deti pri varení či pečení nedostali do styku so žiadnym ostrým predmetom.

Aj my sme pri našom experimentovaní odstránili všetky nože a pracovali sme len s drevenou vareškou, metličkami a plastovými miskami. Najskôr som všetky sypké suroviny (múku, prášok do pečiva, práškový cukor) odvážila a vysypala do misiek. Neterka si stúpla na stoličku prisunutú k pultu a hra mohla začať. Postupne dostávala inštrukcie, čo a kam má prisypať či vyliať. Bolo to veľmi hravé a živé, keďže som všetky potrebné suroviny pripravila vopred.

V rámci varenia sa deti môžu aj čo to naučiť. Skvelým pokusom je príprava surovín akými sú voda a olej. Z oboch som pripravila jedno deci, avšak do spoločného priehľadného pohára. Veronika sa tak čudovala ako je možné, že sa tieto dve ingrediencie nezmiešali dokopy. Bábovka je charakteristická svojou dvojfarebnou kombináciou, ktorú sme docielili rozdelením cesta na dve časti. Do zvyšku malá Veronika prisypala obľúbené kakao. Aj keď jej trošku ušla ruka, vôbec to nepredstavovalo problém, pretože cesto bolo aspoň tmavšie a chutnejšie.

Pri pečení bábovky sme nemuseli používať elektrický mixér. Všetky suroviny sa dajú zmiešať aj drevenou varechou, čo je pri spolupráci s deťmi obrovskou výhodou. Je dosť možné, že ak by ste pred deťmi začali s takýmto mixérom pracovať, chceli by sa k nemu stoj čo stoj dostať.

Po tom, čo bolo cesto vo forme, stačilo ho už len vložiť do rúry. Ak máte rúru do ktorej vidno aj počas pečenia, tak máte takmer vyhraté. Veronika sa celý čas pozerala cez sklo na to, ako sa jej výtvor premieňa na jedlú pochúťku.

Po upečení sme museli chvíľu počkať, a tak nasledovalo slávnostné dvihnutie formy. Podobalo sa to na výtvor z pieskoviska s tým rozdielom, že teraz to bolo bez piesku a koláčik sme mohli hneď spapať. Celé nám to zabralo asi hodinu a zažili sme pritom veľa zábavy. Veronika sa opäť niečo naučila a neskôr sa mohla vlastnou bábovkou pochváliť každému dookola.

Ak máte aj vy doma alebo po blízku takéto malé deti, určite ich skúste zapojiť do tajov varenia a pečenia jednoduchých receptov. Vyskúšajte aj klasické jednohubky alebo piškóty s banánom na špilke namočené v čokoláde.

 

 

Recept na dvojfarebnú bábovku:

  • 20 dkg práškového cukru
  • 20 dkg polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 4 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 dcl oleja
  • 1 dcl vody
  • kakao

Postup: Najskôr oddelíme bielka od žĺtkov. Z bielok vytvoríme tuhý sneh a odložíme ho bokom. Práškový cukor, žĺtka, vanilkový cukor, vodu, olej a múku s práškom do pečiva poriadne vymiešame a nakoniec jemne primiešame bielka. Polovicu cesta vylejeme do vymastenej bábovkovej formy. Do druhej polovice prisypeme kakao a prilejeme k svetlému cesto do formy. Pečieme približne 30 minút.

Tip: Pred vyklopením bábovky ju nechajme chvíľu vychladnúť. Vrch potom môžeme posypať práškovým cukrom.

Foto: autor

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *