Prečo pivo a jedlo k sebe patria? Spoznajte pravidlá párovania piva a jedla
Pivo a jedlo vytvárajú spoločne dokonalú symbiózu. Ich vzájomná kombinácia ponúka neobmedzené možnosti, ktoré potešia naše zmysly, stačí len poznať umenie párovania piva a jedla. Správny výber a kombinácie chutí sú zárukou nových gastronomických zážitkov a potešení.
Na to, aby ste porozumeli párovaniu chutí, potrebujete poznať základné pravidlá párovania piva a jedla. Prinášame vám preto jednoduchý manuál, ako vytvoriť z každého jedla gurmánsky zážitok:
- Technika prípravy jedál
Dôležitá je forma prípravy jedla. Jemné techniky prípravy ako surový stav, parenie alebo varenie sa hodia všeobecne k ľahkým pivám (sladké a ovocné, ľahké piva). Intenzívne spôsoby úpravy, ako napríklad barbecue, grilovanie a dusenie, dodávajú veľa chutí, a preto sú v týchto prípadoch vhodnejšie plnšie pivá (horké a chmeľové, sladové pivá).
- Intenzita chutí
Dbajte na intenzitu chuti piva a jedla. Ak je pivo príliš silné oproti jedlu alebo jedlo má intenzívnejšiu chuť ako pivo, jedno „predbehne“ druhé a stratíte tak polovicu chuti. Pivo a jedlo musia spolu ladiť.
- Dopĺňanie chutí
Dopĺňanie je kombinovanie jednej alebo dvoch chutí obsiahnutých v jedle s podobnými chuťami v pive, napríklad ovocná – ovocná alebo horká – horká chuť. Ľahké pivo sa hodí k ľahkým jedlám, ako je ryba. Silné a tmavé pivo zase ladí s plnou chuťou pečeného mäsa.
- Kontrast chutí
Kontrast je prípadom „navzájom sa priťahujúcich protikladov“. Príkladom môže byť ovocné pivo v kombinácii s aromatickým syrom alebo ostrou chilli chuťou jedla.
- Čistenie
Čistenie je tromfom u všetkých pív. Oxid uhličitý v pive čistí jazyk, takže chuťové bunky si pri ďalšom súste vychutnajú celú radu chutí.
MANUÁL KOMBINOVANIA CHUTÍ
Chuťový segment piva | Technika prípravy jedla | Jedlo | Odporúčané pivo |
Sladké a ovocné | Jemná. Surový stav, parenie, fritovanie. | Sladké a ovocné; korenisté. Ovocie, dezerty, predjedlá. | Desperados, Mort Subite, Zlatý Bažant Radler 0,0% všetky ovocné príchute |
Ľahké sladové | Veľmi jemná. Surový stav, parenie, varenie fritovanie | Ľahké jemné jedlá, Slané a obaľované; Morské plody, vajcia Jemne pikantné. Šaláty, snacky. | Zlatý Bažant 0,0%, Heineken 0,0%, Kelt, Starobrno a väčšina 10% stupňovýh pív |
Sladové horké | Stredne intenzívna. Grilovanie, vyprážanie, pečenie. | Slané a korenisté Ryba, mäso, zelenina. | Zlatý Bažant ´73, Krušovice 12%, Corgoň 12%, Bradáč Rainbow Warior, väčšina 12% stupňových pív |
Intenzívne horké a chmeľové | Stredne až intenzívna. Grilovanie, vyprážanie, pečenie | Slané, mastné, korenisté, Mäso zelenina Dezerty s exotickou chuťou ovocia ako mango alebo passion fruit | Zlatý Bažant Hurban Legend IPA, Bradáč Swallow no.1, Bradáč Ice Breaker, Lagunitas IPA, Lagunitas Day Time session IPA |
Plné sladové | Intenzívna. Barbecue, grilovanie, pečenie, dusenie. | Pečené alebo opekané. Komplexné, silné, korenisté. Mäso, ťažké syry s intenzívnou chuťou | Bradáč Ocean Warior IPL |
Pšeničné a korenisté | Stredná až intenzívna, Opekanie, dusenie, barbecue. | Umami (ázijské jedlá), Bylinky; hydina, zelenina. | Edelweiss |
Pražené a čokoládové | Intenzívna. Dusenie, vyprážanie, pečenie, dusenie, grilovanie, barbecue. | Opekané, zemité, komplexné. Mäso, Dezerty. | Zlatý Bažant Tmavé, Zlatý Bažant 0.0% Tmavé |