Prečo pivo a jedlo k sebe patria? Spoznajte pravidlá párovania piva a jedla

Pivo a jedlo vytvárajú spoločne dokonalú symbiózu. Ich vzájomná kombinácia ponúka neobmedzené možnosti, ktoré potešia naše zmysly,  stačí len poznať umenie párovania piva a jedla. Správny výber a kombinácie chutí sú zárukou nových gastronomických zážitkov a potešení.

Na to, aby ste porozumeli párovaniu chutí, potrebujete poznať základné pravidlá párovania piva a jedla. Prinášame vám preto jednoduchý manuál, ako vytvoriť z každého jedla gurmánsky zážitok:

  • Technika prípravy jedál

Dôležitá je forma prípravy jedla. Jemné techniky prípravy ako surový stav, parenie alebo varenie sa hodia všeobecne k ľahkým pivám (sladké a ovocné, ľahké piva). Intenzívne spôsoby úpravy, ako napríklad barbecue, grilovanie a dusenie, dodávajú veľa chutí, a preto sú v týchto prípadoch vhodnejšie plnšie pivá (horké a chmeľové, sladové pivá).

  • Intenzita chutí

Dbajte na intenzitu chuti piva a jedla. Ak je pivo príliš silné oproti jedlu alebo jedlo má intenzívnejšiu chuť ako pivo, jedno „predbehne“ druhé a stratíte tak polovicu chuti. Pivo a jedlo musia spolu ladiť.

  • Dopĺňanie chutí

Dopĺňanie je kombinovanie jednej alebo dvoch chutí obsiahnutých v jedle s podobnými chuťami v pive, napríklad ovocná – ovocná alebo horká – horká chuť. Ľahké pivo sa hodí k ľahkým jedlám, ako je ryba. Silné a tmavé pivo zase ladí s plnou chuťou pečeného mäsa.

  • Kontrast chutí

Kontrast je prípadom „navzájom sa priťahujúcich protikladov“. Príkladom môže byť  ovocné pivo v kombinácii s aromatickým syrom alebo ostrou chilli chuťou jedla.

  • Čistenie

Čistenie je tromfom u všetkých pív. Oxid uhličitý v pive čistí jazyk, takže chuťové bunky si pri ďalšom súste vychutnajú celú radu chutí.

MANUÁL KOMBINOVANIA CHUTÍ

Chuťový segment pivaTechnika prípravy jedlaJedloOdporúčané pivo
 Sladké a ovocné  Jemná. Surový stav, parenie, fritovanie.Sladké a ovocné; korenisté. Ovocie, dezerty, predjedlá.Desperados,  Mort Subite, Zlatý Bažant Radler 0,0% všetky ovocné príchute
 Ľahké sladové  Veľmi jemná. Surový stav, parenie, varenie fritovanie  Ľahké  jemné jedlá, Slané a obaľované; Morské plody, vajcia Jemne pikantné. Šaláty, snacky.Zlatý Bažant 0,0%, Heineken 0,0%, Kelt, Starobrno a väčšina 10% stupňovýh pív
Sladové horké  Stredne intenzívna. Grilovanie, vyprážanie, pečenie.Slané a korenisté Ryba,  mäso, zelenina.Zlatý Bažant ´73, Krušovice 12%, Corgoň 12%, Bradáč Rainbow Warior, väčšina 12% stupňových pív
Intenzívne horké a chmeľovéStredne až intenzívna. Grilovanie, vyprážanie, pečenie  Slané, mastné,  korenisté, Mäso  zelenina Dezerty s exotickou chuťou ovocia ako mango alebo passion fruit  Zlatý Bažant Hurban Legend IPA, Bradáč Swallow no.1, Bradáč Ice Breaker, Lagunitas IPA, Lagunitas Day Time session IPA
Plné sladovéIntenzívna. Barbecue, grilovanie, pečenie, dusenie.Pečené alebo opekané. Komplexné, silné, korenisté. Mäso, ťažké syry s intenzívnou chuťouBradáč Ocean Warior IPL
 Pšeničné a korenisté  Stredná až intenzívna, Opekanie, dusenie, barbecue.  Umami (ázijské jedlá), Bylinky; hydina, zelenina.Edelweiss
 Pražené a čokoládové  Intenzívna. Dusenie, vyprážanie, pečenie, dusenie, grilovanie, barbecue.  Opekané, zemité, komplexné. Mäso, Dezerty. Zlatý Bažant Tmavé, Zlatý Bažant 0.0% Tmavé

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *