ČlánkyDezerty a múčne jedláRecepty

Recept na základné piškótové cesto

Aj vám sa niekedy stáva, že chcete niečo sldké upiecť a neviete čo? Žiaľ, je to realita a preto vám predstavujeme recept na základné piškótové cesto, s ktorým viete robiť zázraky. Či už sa rozhodnete ubiecť ho ako korpus, alebo v klasickom štvorcovom plechu, stále s ním viete pracovať a vytvoriť chutný koláč.

základné piškótové cesto

Ak viete upiecť základné piškótové cesto, máte vyhraté. Po upečení ho stačí napríklad potrieť džemom a na vrch prihodíte už len šľahačku a voilá, koláč je hotový. Alebo ak ho upečiete v okrúhlej forme, stačí ho už len prerezať. Tvarohový krém, s cukrom a vanilkou a troškou citrónovej kôry a troškou šťavy. Vrch stačí poliať čokoládou. Ako hovorievam, stačí trošku kreativity a neviete ani kedy a koláč máte upečený dokonca zjedený. Poďme sa teda pozrieť na základný recept na píškótové cesto.

Na základné piškótové cesto budeme potrebovať:

  • 3 veselé vajíčka
  • 90 g polohrubej múky
  • 90 g kryštálového cukru
  • 2 PL teplej vody ( nie horúcej)
  • 1 PL oleja
  • 1/2 kypriaceho prášku do pečiva

Ako na to:

Upiecť základné piškótové cesto je jednoduché. Je to recept, ktorý sa vám v kuchyni zíde vždy. Nie je to nič náročné a ani zdĺhavé. Poďme na to. Najprv si oddelíme žĺtky od bielkov a rozdelíme si ich rovno do dvoch suchých a čistých mís. Bielka si zatiaľ nevšímame. K žĺtkam pridáme cukor a dôkladne vymiešame do peny. Do žĺtkovej zmesi primiešame vodu a olej a miešame. Ak je žĺtkový základ poriadne rozmiešaný, začneme doň postupne a po lyžiciach pridávať múku, aby sa lepšie rozmiešala. Necháme žĺtkovú zmes a venujeme sa bielkam, ktoré osolíme štipkou soli a vyšľaháme z nich bohatý hustý sneh. Ten začneme postupne primiešavať do žĺtkovej zmesi. V tomto bode musíme byť opatrní, aby sme nenarušili jeho štruktúru. Na záver primiešame kypriaci prášok a jemne ho zapracujeme do cesta.

Piškótové cesto vylejeme do vymasteného plechu alebo si plech vystelieme papierom na pečenie. Plech vložíme do rúry a pečieme na 180 °C približne 15 až 30 minút. Piškóta je hotová, keď má povrch krásne zlatistý. Ak si nie ste istí, vezmite špilku či špáradlo, ktoré opatrne zastrčte do piškóty. Pokiaľ je na špilke cesto, nechajte jej ešte chvíľku čas strávený v rúre.

základné piškótové cesto

Páčil sa vám tento recept na základné piškótové cesto? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *