Vianočka
Pripravte si doma vianočku s hrozienkami či s lupienkami mandlí. Na Vianoce poteší vianočka nielen naše mlsné brušká, ale poteší aj svojim vzhľadom a vôňou.
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky,
100 g práškového cukru,
100 g masla,
100 ml mlieka,
2 žĺtky,
30 g droždia,
1 balíček vanilínového cukru,
soľ,
hrozienka.
Postup:
Cukor, maslo a žĺtky vymiešame do peny. Pridáme droždie, múku, vlažné mlieko, štipku soli, hrozienka a vymiesime cesto, ktoré necháme vykysnúť asi 30 minút na teplom mieste. Po vykysnutí ho rozdelíme na 3 alebo až 5 častí a vytvoríme z nich dlhšie valčeky hrubé asi 3 cm. Začiatok upevnmíe a valčeky splietame do vianočky. Hotovú vianočku položíme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným žĺtkom s vanilkovým cukrom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 220°C asi na 10 – 15 minút. Potom teplotu uberieme a dopekáme ešte pár minút.
Vianočka chutí vynikajúco s maslom, džemom ale aj ako pečivo k slaným misám.
Foto: pixabay.com