ČlánkyMagazínReceptyZelenina

Špenátové halušky s bryndzou a slaninkou

Či chceme alebo nie, halušky sú so Slovenskom späté. Ja keby som mohla sa v haluškách kúpem, a ak mám pravdu povedať, vždy, keď prechádzame alebo navštívime Tatry sa na halušky musíme v nejakom prícestnom salaši zastaviť. Inak to nejde. Dnes si však predstavíme recept na špenátové halušky, ktoré sa od tých tradičných líšia farbou i zložením.

Halušky bez zemiakov

Špenátové halušky nie sú úplne tradičné halušky, nakoľko sú vyrobené zo špenátu. Ich využitie je však celkom pestré, tak ako aj ich farba. Môžete ich podávať len tak, alebo ako prílohu k rôznym druhom mäsa. Sú sýte, majú celkom príjemnú farbu a v kombinácií s bryndzou a slaninou sú dokonalé. Vyskúšajte ich podľa nášho receptu 😉

špenátové halušky

Na špenátové halušky s bryndzou budeme potrebovať: 

  • 400 g špenátového pyré
  • 350 g polohrubej múky
  • 2 veselé vajíčka
  • 150 g kyslej smotany
  • 250 g bryndze
  • slanina
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie 

Ako na to:

Najprv si rozmrazíme špenátové pyré. Skôr než sa pustíme do prípravy halušiek je potrebné dať si do hrnca vodu, osoliť ju a nechať ju zovrieť, aby sme zbytočne nečakali, keď už budeme mať cesto na špenátové halušky hotové. Kým sa začneme venovať haluškám na 100 %, mali by sme si pred tým ešte nakrájať slaninku a opražiť ju. 

Ak nám voda pomaly zvára v hrnci, a slaninka je upražená, môžeme sa konečne venovať našim špenátovým haluškám. Rozmrazené špenátové pyré precedíme, aby sme špenát zbavili prebytočnej vody. Špenát vložíme do misky, do ktorej začneme postupne pridávať múku, vajíčka a prelisovaný alebo nastrúhaný strúčik cesnaku. Cesto dôkladne premiešame, aby nebolo príliš husté a ani riedke, jednoducho také akurát. Prípadne ho môžeme ešte trošku osoliť a okoreniť.

Ak nám vrie v hrnci voda, vezmeme si haluškový hádzač a postupne, v menších dávkach hádžeme do vody. Premiešame a necháme variť. Keď halušky vyplávajú na povrch, varíme ešte aspoň minútu maximálne dve a vylovíme ich pomocou cedníka. V samostatnej miske si zmiešame bryndzu s kyslou smotanou. Špenátové halušky podávame poliate bryndzovou zmesou a opraženou slaninkou na vrchu. Dobrú chuť. 

špenátové halušky

Páčil sa vám recept na špenátové halušky? Podeľte sa s nami v komentároch, ako vám chutil alebo ho podporte zdieľaním na Facebooku. Viac skvelých receptov nájdete na našej stránke nazjedenie.sk v sekcii recepty.  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *