Bylinky a koreninyČlánkyMagazín

Jarné bylinky sú už tu

Je tu jar a súbežne s prírodou by mal ožiť aj stôl v našej kuchyni. Kto pri varení čerstvé bylinky nepoužíva, prichádza o veľa. A pritom k sviežosti a chuti vášho jedla nepotrebujete nič prevratné. V črepníku s hlinou, alebo na vate s vodou si môžete nenáročne a zdravo zaobstarať svoje jarné bylinky aj vy. V dnešnom článku si predstavíme niektoré z nich.

Trebuľka:
Je to rastlina s jemnou chuťou, ktorá sa najlepšie kombinuje s pažítkou, estragónom a petržlenom. Spolu s týmito bylinami, ale aj samostatne sa mieša s vajíčkami pri príprave výbornej omelety, ale hodí sa aj k rôznym rybám. Kvety tejto bylinky môžete použiť na ozdobu.

Pažítka:
Ide o cibuľovinu, ktorá dokáže ochutiť zemiaky na akýkoľvek spôsob alebo rôzne omáčky, či nátierky. Kvety pažítky spestria akýkoľvek šalát a dodajú cibuľovú chuť.

Kôpor:
Listy tejto bylinky majú čistú anízovú vôňu s citrónovým nádychom. Používa sa pri príprave rýb a iných morských plodov. Taktiež sa môže používať s koreňovou zeleninou, kelom, karfiolom a uhorkou. Využíva sa aj pri príprave rôznych omáčok.

Mäta:
Má prenikavú sladkastú chuť so štipľavými podtónmi. Patrí do pepermintovej skupiny. Táto bylina je v kuchyni pomerne známa. Používa sa na prípravu čajov, čokolády, ochucuje sa ňou aj zelenina, ako napríklad baklažán, mrkva, zelený hráčok alebo paradajky. Hodí sa aj k bravčovému, či kuraciemu mäsu.

Petržlen:
Táto bylinka patrí medzi najviac používane na celom svete. Chuť je korenistá a šťavnatá. Používa sa do omáčok, šalátov, plniek a omeliet. Pre zachovanie sviežej chuti sa petržlen pridáva do jedla pred koncom varenia. Ak ho pridáte k vareným zemiakom, získajú novú chuť.

Estragón:
Chuť tejto bylinky je veľmi výrazná s korenistou prímesou. Tvorí základnú zložku francúzskej kuchyne, hodí sa k rybám, hydine a k vajíčkovým jedlám. Dáva zaujímavú chuť zeleninovým šalátom a marinádam.

 

Autor: Dads, Yo-ghi
Zdroj: J. Norman: Bylinky a koreniny v kuchyni
Ilustračné foto: sxc.hu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *