Špenátový závin
Potrebujeme: 300g polohrubej múky, 1 vajce, 1 lyžička octu, 1 lyžička oleja, špenátové listy, cesnak, soľ, vlažná voda
Postup: Múku premiešame so soľou a preosejeme na dosku, pridáme vajce, ocot, olej a trochu vody. Vypracujeme tzv. „ťahané cesto“. Suroviny premiežame nožom a následne cesto hodíme o dosku a vytiahneme prstami do výšky. To opakujeme, až kým sa cesto neprestane lepiť. Bochník z vypracovaného cesta položíme na pomúčenú dosku, prikryjeme nahriatym hrncom, aby sa nám neskôr dobre naťahovalo a necháme v teple odpočívať.
Oddýchnuté cesto položíme na pomúčený obrus a ľahučko vyvaľkáme. Ruky si potireme roztopeným maslom, aby sa nám cesto nelepilo na prsty a cesto opatrne rozťahujeme. Ruky podstrčíme pod cesto a opatrne ho dvíhame a rozťahujeme od stredu k okrajom. Okraje odrežeme a cesto necháme trošku vyschnúť. Potrieme ho maslom, poukladáme naň špenátové listy, ktoré sme narýchlo povarili v posolenej vode a potrieme troškou cesnaku. Na špenát môžeme poukladať nakrájanú šunku.
Závin stočíme, preložíme ho na vymastený plech, potrieme maslom a pečieme pri 190°C približne 45 minút. Ak chcete ušetriť čas, môžete nahradiť ťahané cesto predpripraveným lístkovým cestom.
Autor: Nazjedenie.sk, Foto: iStockphoto