Srbské rizoto
Známe ako retro jedlo zo školských jedální – aj takto si mnohí pamätajú srbské rizoto. Nenáročné, chutné a plné nostalgie. Pripravte si doma kúsok detstva na tanier – možno vás prekvapí, ako dobre chutí aj dnes.
Hoci názov naznačuje opak, v samotnom Srbsku by ste „srbské rizoto“ hľadali len ťažko. V skutočnosti ide o československý vynález, inšpirovaný chuťami juhoslovanskej kuchyne. U nás však zľudovelo natoľko, že sa stalo ikonou jedální a spomienkou, ktorú si mnohí s úsmevom nosíme z detstva.
Budeme potrebovať (cca 5 procií):
- 300g bravčového pliecka/mletého mäsa
- 400g ryže
- 70g paradajkového pretlaku
- 1 cibuľu
- kapiu
- hrášok
- kukuricu
- vývar (podľa potreby)
- 1 ČL sladkej mletej papriky
- čierne mleté korenie
- soľ
- olej
Postup:
Vo väčšej panvici alebo hrnci rozohrejte olej a orestujte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu, kým nebude sklovitá. Pridajte pretlačený cesnak a krátko ho nechajte rozvoňať.
Pridajte mäso, osoľte ho a opražte dozlatista. Počas opekania ho vareškou rozdeľujte na menšie kúsky, aby sa dobre opieklo zo všetkých strán.
Pridajte paradajkový pretlak, premiešajte a nechajte ho krátko prepiecť. Posypte sladkou paprikou, premiešajte a krátko zarestujte – len pár sekúnd, aby paprika nezhnedla a nezhorkla.
Prisypte ryžu, hrášok, kukuricu a na kocky nakrájanú kapiu. Zalejte horúcim vývarom, všetko dobre premiešajte, zakryte pokrievkou a duste na miernom ohni, až kým ryža nezmäkne. Občas zmes premiešajte, aby sa neprichytila ku dnu.
Ku koncu varenia podľa potreby ešte trochu podlejte vývarom, ak by sa tekutina príliš vyparila a ryža nebola ešte úplne hotová.
Rizoto môžete podávať posypané strúhaným syrom, ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou a s nakladanými uhorkami.
Tip: Rizoto si môžete bez problémov prispôsobiť podľa seba – namiesto hovädzieho použiť napríklad kuracie mäso, alebo ho nahradiť tofu, ak chcete pripraviť vegetariánsku verziu. Aj zeleninu pokojne obmeňte podľa toho, čo máte práve doma v chladničke. Nebojte sa recept trochu ohnúť podľa seba – práve takéto malé úpravy často vedú k príjemným prekvapeniam a novým obľúbeným kombináciám.