Tekutý zlatý mok: príprava a rozlíšenie
Aj vy si raz za čas doprajete nápoj nazývaný aj ako zlatý mok? Pivo si môžete dať aj len tak pri posedení s kamarátmi, no najlepšie padne po výdatnej a ťažkej večeri. Vyberať si pritom môžete z rôznych druhov.
Postup pri príprave piva
Celá výroba sa začína v sladovni – ide o veľké plochy „bazénov“ naplnené jačmeňom, ktorý pomaly klíči namočený vo vode a potom sa suší, aby sa zastavil biochemický proces. Ak chcú výrobcovia piva získať všetky látky potrebné pri varení piva, musí každý jačmeň prejsť sladovňou, kde sa rozdeľuje na menšie časti. Po kúpeli v sladovni nasleduje varenie. Tento krok je dôležitý najmä z dôvodu premeny zložitých sacharidov na jednoduché skvasiteľné cukry. Do základu vytvoreného v sladovni v pivovaroch pridávajú aj chmeľ. Je to ďalšia dôležitá ingrediencia, ktorá pivu dodáva typickú vôňu a horkosť.
Rôzne druhy kvasenia = rozličné pivá
Základom pri rozlišovaní piva je poznatok o tom, akým spôsobom ho v pivovare kvasia. Kvasenie je pri výrobe piva základným prvkom, pričom poznáme dvojaké: spodné a vrchné. Ak by ste chceli pivo vyprodukovať rýchlejšie, mali by ste použiť vrchný typ kvasenia, kde sa varí pri vyššej teplote, približne 20 °C. Z takéhoto kvasenia zvyčajne vznikajú pšeničné pivá, pivá s ovocnou príchuťou, silné kvasnicové pivá a tmavé pivo.
Naopak nižšia teplota a dlhší čas kvasenia sú súčasťou spodného typu kvasenia, pri ktorom vznikajú takzvané ležiaky. Kvasinky pri tejto výrobe klesajú na dno a navyše pri dokvášaní oddychujú alebo ležia, od čoho je aj názov odvodený. V tomto prípade je možné si vybrať naozaj zo všelijakých druhov piva akými sú svetlé či tmavé, sladké alebo horké, viac alebo menej alkoholické.
Pivo má aj schopnosť samostatného vykvasenia. Vtedy prijíma kvasinky zo vzduchu a tie sa v nádobe zmiešajú s kvasinkami z predošlého kvasenia. Tento druh výroby u nás nie je rozšírený. Využívajú ho najmä v západných krajinách akými sú Francúzsko, Holandsko či Belgicko.
Stupne pri pive neznamenajú hladinu alkoholu
Dôležitým faktorom pri výbere piva je aj jeho stupeň. Nie je to označenie teploty piva ani výška alkoholu, ale hustota mladiny, z ktorej sa pivo vyrobilo. Častokrát je pivo s vyšším stupňom nasýtené menším obsahom alkoholu. Napríklad obyčajné pivo, ktoré si možno dáva väčšina z vás, má 7 – 10°, avšak obsahuje len 1,6% alkoholu. Doposiaľ najsilnejšie pivo sa podarilo vytvoriť v Škótsku. Nazvali ho Armagedon a v konečnej verzii obsahoval až 65% alkoholu. Je teda možno otázne, či pri takej výške ešte stále môžeme hovoriť o pive. Jeho zloženie je celkom klasické, až na jednu ingredienciu. Ku crystal sladu, pšenici a vode, pridávajú aj ovsené vločky.
Pivo priamo od Harryho Pottera
Snáď každý z vás pozná príbeh najznámejšieho čarodejníka Harryho, ktorý si okrem iného občas zašiel s najbližšími kamarátmi do hostinca, kde okrem tekvicového džúsu ponúkali aj ďatelinové pivo, v originálnom znení butterbeer (maslové pivo). Ak chcete experimentovať, pokúste sa vyrobiť si toto svetoznáme pivo aj doma bez kvasenia. Potrebujete naň 2,5 dcl zázvorového piva, 1-2 PL masla, smotanu na šľahanie a 2 lyžice práškového cukru.
Ilustračné foto: pixabay.com