Užitočné rady a tipy, ako pripraviť huby
Huby niektorí milujú, iní nenávidia. Pokiaľ patríte k tej prvej skupine, stretávate sa s nimi zrejme dosť často. Možno ich dokonca chodievate sami zbierať do lesa. Ako ich však pripraviť, aby boli chuťovo dokonalé a zároveň lákavé aj pre oči? Prinášame vám zopár rád.
- Niektoré huby netreba striktne umývať. Tie priamo od pestovateľov sú len veľmi málo zašpinené, ak vôbec. Stačí z nich odstrániť malé nečistoty, prípadne ich poutierať utierkou. Ak by do seba nasali veľa vody, mohli by stratiť typickú arómu.
Tvrdšie huby však pred varením namočte aspoň na 15 minút do vody. Budú mäkšie.
- Pri príprave húb použite čo najmenej tuku.
- Ak ich solíte, robte tak až tesne pred dokončením tepelnej prípravy. Soľ totiž uvoľňuje z húb vodu.
- Na vyprážanie alebo grilovanie používajte skôr tvrdšie huby. Hotové sú za pár minút.
- Pred samotnou prípravou húb (najmä ak ide o šampiňóny) ich pokvapkajte citrónovou šťavou. Budú biele a ľahšie stráviteľné.
- Ak chcete huby zamraziť do zásoby, najprv ich očistite a potom chvíľu povarte vo vode. Vychladnuté ich vložte do mikroténových sáčkov a dajte do mrazničky.
- Mrazené netreba rozmrazovať, môžete ich ihneď tepelne spracovať.
- Huby nezapíjajte alkoholom.
- Nikdy nejedzte huby neskoro večer alebo pred spaním.
- Jedlá z húb v neskladujte v chladničke viac ako jeden deň.
- Jedlá s obsahom húb zohrievajte len krátko a na nižšej teplote (max. 70°C) nie však viac ako raz.
Foto: pixabay.com