Užitočné rady a tipy, ako pripraviť huby
Huby niektorí milujú, iní nenávidia. Pokiaľ patríte k tej prvej skupine, stretávate sa s nimi zrejme dosť často. Možno ich dokonca chodievate sami zbierať do lesa. Ako ich však pripraviť, aby boli chuťovo dokonalé a zároveň lákavé aj pre oči? Prinášame vám zopár rád.
- Niektoré huby netreba striktne umývať. Tie priamo od pestovateľov sú len veľmi málo zašpinené, ak vôbec. Stačí z nich odstrániť malé nečistoty, prípadne ich poutierať utierkou. Ak by do seba nasali veľa vody, mohli by stratiť typickú arómu.
- Tvrdšie huby však pred varením namočte aspoň na 15 minút do vody. Budú mäkšie.
- Pri príprave húb použite čo najmenej tuku.
- Ak ich solíte, robte tak až tesne pred dokončením tepelnej prípravy. Soľ totiž uvoľňuje z húb vodu.
- Na vyprážanie alebo grilovanie používajte skôr tvrdšie huby. Hotové sú za pár minút.
- Pred samotnou prípravou húb (najmä ak ide o šampiňóny) ich pokvapkajte citrónovou šťavou. Budú biele a ľahšie stráviteľné.
- Ak chcete huby zamraziť do zásoby, najprv ich očistite a potom chvíľu povarte vo vode. Vychladnuté ich vložte do mikroténových sáčkov a dajte do mrazničky.
- Mrazené netreba rozmrazovať, môžete ich ihneď tepelne spracovať.
- Huby nezapíjajte alkoholom.
- Nikdy nejedzte huby neskoro večer alebo pred spaním.
- Jedlá z húb v neskladujte v chladničke viac ako jeden deň.
- Jedlá s obsahom húb zohrievajte len krátko a na nižšej teplote (max. 70°C) nie však viac ako raz.
Foto: pixabay.com