Jeseň v kuchyni – na čo sa môžeme tešiť?

Jeseň je za rohom a okrem príjemných teplôt sa môžeme tešiť aj na plody, ktoré toto obdobie prináša. O tom, že aj jeseň vie byť očarujúca na tanieri, vás presvedčíme v nasledujúcich riadkoch.

Jablká

Jablká patria medzi najľahšie dostupné ovocie, keďže rastú takmer v každej záhrade. Navyše fungujú ako liek! Obsahujú množstvo vitamínov a telu prospešných látok, ako napr. vitamín C na posilnenie imunity alebo vlákninu na zlepšenie trávenia. Netreba však zabúdať, že ich jeme aj so šupkou – práve pod ňou sa nachádza dužina, ktorá obsahuje najviac vitamínov.

V kuchyni ich môžete použiť do koláčov, štrúdle, žemľovky či jednoducho – ako desiatu. Pripraviť si môžete napríklad aj pečené jablká s mascarpone a karamelovým cukrom podľa nášho receptu. Opadané jablká môžete využiť tiež, a to napríklad na výrobu domáceho muštu.

Hrušky

Nie nadarmo sa vraví, že hrušky sú podobné jablkám. Obsahujú podobné vitamíny a rovnako aj vlákninu. Železo v hruškách podporuje činnosť mozgu, svalov a štítnej žľazy. Zmes minerálnych látok funguje ako prevencia proti onkologickým ochoreniam. 

Sú vhodné do koláčov, smoothies, ba dokonca aj na prípravu mäsa. 

Slivky

Ani slivky nezaostávajú v prospešných látkach. Majú v sebe vlákninu a fosfor posilňujúce kosti, karotenoidy proti rakovine a vitamín E a H proti vráskam a na lesk vlasov. 

Využiť ich môžete pri pečení, zaváraní alebo si z nich pripravte chutný džem.

Hrozno

Ak chcete podporiť činnosť vašich ciev či mozgu, dajte si hrozno. Taktiež zlepšuje stav pleti a zraku. Hrozno sa hodí k syrom, na výrobu vína i do koláčov. Môžete si pripraviť aj šalát s hroznom alebo domáci vínny ocot.

Tekvica

Tekvica je typickou jesennou potravinou. Vďaka veľkému obsahu vody je považovaná za diétne jedlo. Je bohatá na minerálne látky a vhodná aj na močové problémy. Jej veľkou výhodou je, že ju nemusíte spotrebovať hneď. Stačí, ak ju dáte na tmavé chladné miesto s dobrým vetraním a vydrží vám aj niekoľko týždňov.

Použiť ju môžete na prípravu mnohých jedál ako polievky, rizotá či jednoducho ako  prísadu do cestovín. Vyskúšať môžete i tekvicu v koláči. Pri príprave tekvice rozhodnete nevyhadzujte jej semiačka. Nielenže vám pomôžu pri žalúdočných a srdcových problémoch, ale viete ich  použiť ako snack alebo posýpku na jedlá.

Orechy

Pre jeseň sú typické i orechy. Medzi tie najobľúbenejšie patria vlašské či lieskové. Sú bohaté na tuky, vitamíny a minerály, čím pomáhajú pri spaľovaní tukov alebo činnosti mozgu. Najčastejším využitím bývajú múčniky, no využiť sa dajú aj pri príprave mäsa či šalátu.

Huby

Ako posledné spomenieme huby, ktorým sa najlepšie darí práve v jesennom období. Majú v sebe množstvo zdraviu prospešných látok, ktoré bojujú s rakovinou, zlepšujú obranyschopnosť organizmu a cholesterol. Pripravte si z nich polievku, omeletu či cestoviny

Dúfame, že sme vás týmto článkom naladili na jeseň a ukázali vám, že aj toto obdobie môže byť bohaté na plody. Aká je vaša obľúbená jesenná potravina? Dajte nám vedieť v komentári. 🙂 


Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *