Vianočné recepty bez vajec
Vianoce sú predo dvermi a s nimi aj nejaký ten predvianočný ruch a zháňanie maličkostí, ktoré by potešili našich blízkych. Čakajú nás však aj príjemné činnosti, akými určite môže byť pečenie typických vianočných pochúťok. A to aj v prípade, že pri ňom musíte čeliť obmedzeniam, akými sú potravinové alergie či intolerancie. Recepty sa dnes dajú prispôsobiť a vyšperkovať do chutných podôb, napriek akýmkoľvek limitom. V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme recepty na typické vianočné pečivo, ktoré si pripravíte bez pridania vajec.
Počas Vianoc by v každej domácnosti nemali chýbať tieto „klasiky“:
Vianočné medovníky bez vajec
Na prípravu medovníčkov potrebujete:
- 250 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 100 g medu
- 1 polievkovú lyžicu vody
- 1 polievkovú lyžicu rumu
- ½ kávovej lyžičky sódy bikarbóny
- 50 g mletých mandlí
- 1 a ½ kávovej lyžičky škorice
- 2 ks rozdrvených klinčekov
- pre arómu môžete pridať aj citrónovú alebo pomarančovú kôru
Postup:
Zo všetkých ingrediencií vypracujte cesto. Hladká masa sa už nemusí nechávať odležať. Vyvaľkajte z nej plát s hrúbkou asi 4-5 mm, vykrajujte z neho tvary podľa vlastnej chuti a pečte v rúre na 150°C. Upečené medovníčky potrite vodou alebo mliekom.
Linecké kolieska bez vajec
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 120 g tuku
- 1 vanilínový cukor
- trochu vody
Postup prípravy:
Z uvedených prísad vypracujeme hladké cesto. Necháme ho na pár desiatok minút odležať v chlade. Následne ho rozvaľkáme do hrúbky cca 4-5 mm a vykrajujeme plné kolieska a kolieska s dierkou. Pečieme pri teplote 160°C. Upečené kolieska majú mať farbu doružova. Upečené a vychladnuté kolieska natierajte džemom (prípadne aj inou plnkou podľa vlastných preferencií) a dozdobte práškovým cukrom.
Vianočné vanilkové rožky bez vajec
Na prípravu potrebujete tieto ingrediencie:
- 220 g tuku
- 280 g hladkej múky
- 80 g práškového cukru
- 100 g mletých orechov
- 1 vanilínový cukor
Postup:
Pred začatím prípravy cesta si nechajte tuk zmäknúť. Všetky prísady zmiešajte a vypracujte z nich hladké cesto. To si rozdeľte na menšie časti a tie rukami rozvaľkajte na hrubšie slíže. Z nich odkrajujte asi 5 cm kúsky a vytvarujte z nich rožteky. Tie ukladajte na papierom vyložený plech a pečte doružova v predhriatej rúre na 180°C. Ešte horúce rožteky následne obaľujte vo vanilínovom, prípadne práškovom cukre.
Veríme, že s týmito receptami pripravíte sladké vianočné potešenie aj tým, ktorí nemôžu siahnuť po všetkých cukrovinkách, ktoré ich láka ochutnať.