ČlánkyMagazínTopVitamíny

Vitamín E

Vitamín E je kolektívny názov pre skupinu biologicky aktívnych antioxidačných zlúčenín, ktoré zabraňujú poškodeniu polynasýtených mastných kyselín. Tieto kyseliny obsahuje bunková membrána. Ľudia so stravou bohatou na polynasýtené mastné kyseliny by teda mali užívať veľa vitamínu E, aby si zabezpečili ich obrannú úlohu.
Vitamín E môžeme získať z rastlinných olejov, z niektorých umelých tukov, z orechov a semiačok. Aj pšeničné zrná sú bohaté na vitamín E. Denná dávka pre dospelú ženu, by mala byť 3 mg vitamínu E, čomu zodpovedá malý balíček arašidov alebo hŕstka mandlí, či lyžička slnečnicového oleja.

Niektoré štúdia poukazujú na súvislosť medzi vysokými dávkami vitamínu E, čo je 75 až 100 mg, a nižším rizikom chorobných stavov spojených s voľnými radikálmi. Medzi tieto stavy patrí napríklad mŕtvica, srdcové choroby, ateroskleróza, ale aj niektoré druhy rakoviny. Keďže potrebné dávky nemožno získať v bežnej strave, treba ich užívať vo forme liekov.

Nedostatok vitamínu E je u človeka vzácny, môže nastať iba u nedonosených detí a ľudí neschopných vstrebávať tuk. Takýto nedostatok môže spôsobovať hemolytickú malátnosť a nervové poruchy.
Vysoké dávky vitamínu E nie sú toxické, no hrozí nedostatok vitamínu K.

Autor: Dads
Zdroj: A. Mc Whirter, L. Clasenová: Jedlo ako jed, jedlo ako liek
Ilustračné foto: sxc.hu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *