Chutná paradajková polievka

Leto prináša mnohé výhody. Jednou z nich je tá, že sezónnu zeleninu naozaj zoženieme kdekoľvek. Druhá výhoda je, že v takom teple nevieme, čo by sme zjedli. V tomto prípade siahnite po niečom čo dostatočne zasýti a ulahodí chuťovým pohárikom. Paradajková polievka je presne týmto sezónnym jedlom, ktorým nepohrdnete. 

Možno ste to nevedeli a možno to tušíte, ale paradajky patria medzi najviac konzumovaný druh zeleniny. Niet sa čo čudovať. Chuť a vôňa dozretých paradajok je naozaj jedinečná. Síce si ich vieme kúpiť počas celého roka, no najlepšie chutia práve v lete. Určite budete s nami súhlasiť, ako povieme, že paradajková polievka chutí najlepšie v lete z čerstvých paradajok.

Na paradajkovú polievku potrebujeme: 
  • 250 g kríčkových cherry paradajok
  • 2 x 250 ml lúpaných paradajok v konzerve
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 chilli papričku (môžete vynechať)
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • olivový olej
  • lyžicu masla
  • bazalku
  • parmezán

Ako na to:

Umyté čerstvé paradajky vhodíme do mixéra a pridáme k nim lúpané paradajky z konzervy. Poriadne rozmixujeme na jemno. Ak máte menej výkonný mixér, a ostanú vám v mase plávať paradajkové semienka, masu prepasirujeme cez sitko. Nadrobno si nakrájame cibuľku a cesnak. V hrnci si rozpustíme maslo s trochou olivového oleja, pridáme cibuľu a cesnak. Pozor, aby cesnak nezhorel, celá polievka po ňom nepríjemne zhorkne. 

paradajková polievka

Prilejeme paradajkovú masu, do ktorej môžeme pridať podľa chuti najemno nakrájané chilli a hnedý cukor a necháme polievku pekne prevrieť. Ak sa polievka javí príliš hustá, prilejeme do nej trošku vody. Polievku dochuťte soľou a korením a opäť nechajte chvíľku vrieť. Voilá, paradajková polievka je hotová. Podávame s čerstvými lístkami bazalky, nastrúhaným parmezánom (alebo iným tvrdým syrom) a kvapkou olivového oleja. Dobrú chuť. 

Dobrá rada nad zlato: Pri mixovaní paradajok môžete do mixéra vhodiť hrsť hrsť čerstvej bazalky. Paradajková polievka vďaka rozmixovanej bazalke dostane úplne inú chuť.

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *