Zaváranie džemov a kompótov
Niektoré druhy ovocia ste už možno zavarili, na ďalšie ešte len čakáte. Ak ste v tejto aktivite začiatočníci, alebo máte pocit, že niečo nerobíte správne, možno vám pomôžu nasledujúce rady.
- Pridaním citrónovej šťavy do džemu zvýraznite chuť ovocia.
- Cukor pri dlhom varení karamelizuje, preto dĺžku varu ovocnej masy s cukrom skráťte na minimum. Inak sa džem sfarbí dohneda.
- Šupka z broskýň taktiež sfarbuje džem dohneda. Ak chcete svetlý džem, plody predtým ošúpte.
- Džem varte radšej po menších dávkach a v širšom hrnci, aby začal rýchlejšie vrieť.
- Do ovocia bohatého na pektíny (ríbezle, jablká, egreše) pridávajte menej želírovacích prostriedkov. Vysoký obsah pektínu spôsobuje rôsolovatenie.
- Fľaše počas plnenia horúcim džemom postavte na navlhčenú teplú utierku, aby nepraskli. Používajte pri tom lievik.
- Maliny a černice by sa nemali umývať, len dôkladne prebrať. Jemné bobule sa ľahko poškodia a umývaním strácajú arómu.
- Dĺžku sterilizácie kompótov rátajte od okamihu, keď teplota vody v zaváracom hrnci dosiahne 85 °C.
- Fľaše by mali byť rovnako veľké a nemali by sa v hrnci navzájom dotýkať, aby nepraskli.
- Po ubehnutí predpísaného času zavárania vyberte poháre z hrnca. Nesmiete ich v ňom nechať vychladnúť, pretože tým by sa predĺžil čas zavárania a ovocie by bolo príliš mäkké.
- Ovocie sa dá zavárať aj bez cukru. Použite štipku soli, ktorá z ovocia vytiahne sladké zložky a zároveň pôsobí aj ako konzervačný prostriedok.
- Zaváraniny by nemali byť vystavené priamemu slnku ani mrazu. Nemusia byť v chladnej pivnici, môžu byť aj v špajzi pri izbovej teplote.
Foto: pixabay.com