Prenikavá chuť a vôňa mätových lístkov

Mätu piepornú využívali v starovekom Grécku ženy, ktoré si mentolovou masťou natierali stuhnuté nohy a ramená. Taktiež ju používali atléti, ktorí si ňou pred súťažami zlepšovali kondíciu. peppermint-tea-1109_640Veľmi obľúbená bola aj v Ríme, kde mätový čaj pili filozofi pri svojich úvahách a pre lepšiu činnosť mozgu.

Listy tejto byliny majú prenikavú vôňu vďaka mentolu, ktorý obsahujú. Tiež obsahujú silicu a ďalších 40 látok, ktoré majú blahodarné účinky na tráviace ústrojenstvo. Mäta je všeliekom napríklad pri prechladnutí či chrípke a taktiež pri tráviacich ťažkostiach. Mätový kúpeľ je najlepší spôsob ako uvoľniť opuchnuté nohy. Pomáha tiež potláčať stres a psychické napätie.


Kulinárske rady

Mäta má aromatickú vôňu, ktorá dodáva jedlu exotickú chuť. mint-flavored-cupcakes-617708_640V kuchyni má naozaj bohaté využitie. Môžeme ňou ochutiť mäso, ryby alebo ju použiť do polievky, omáčky či plnky. Čerstvé výhonky a listy sa dajú v malom množstve použiť aj k syrovým pokrmom alebo ako dekorácia k dezertom. Čaj z mäty je veľmi lahodný a účinný. Pomáha pri tráviacich ťažkostiach, kŕčoch, nespavosti či migréne. Optimálne je vypiť 2 šálky denne. V letných horúčavách vás osvieži nápoj mojito. Stačí použiť sódu, trstinový cukor, limetku a steblá mäty. Kto by mal chuť na alkoholické mojito, pridá ešte biely rum.

Pestovanie

Mätu si môžete pokojne aj dopestovať, sadenice získate aj z odrezkov. Tie nechajte vo vode zakoreniť. Avšak musíte dbať na jej správne podmienky. Najlepšie sa jej darí v teplom, mierne zatienenom a vlhkom prostredí. Má radšej priepustnú, vápenatú pôdu bez burín, hlavne takú, kde je dostatok výživných látok a humusu. Ílovité alebo zamokrené pôdy sú nevhodné. Mätu môžete mať aj doma v črepníku. Počas varenia si jednoducho odtrhnete zopár lístkov a pridáte k vašim pokrmom.

Vňať mäty sa zbiera dvakrát až trikrát do roka. Najlepší je prvý zber pred kvitnutím, druhý je v auguste a môže byť aj tretí koncom septembra, no vňať je už horšej kvality. Trhá sa za suchého počasia, najlepšie dopoludnia. Po zbere sa vňať suší v tenkých vrstvách vo vetraných a tmavých miestnostiach. Listy po vysušení majú štipľavú chuť, ale dokonalú mentolovú vôňu.

Foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

One thought on “Prenikavá chuť a vôňa mätových lístkov

  • 11. marca 2016 at 15:41
    Permalink

    Milujem mätu, v byte som ju mala ako prvú spolu s bazalkou. Ideálne bylinky do každej domácnosti.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *