Poznáte mušle sv. Jakuba?

Leto sa začalo a mnohí z vás sa určite vyberú na dovolenku k moru. Najčastejšou destináciou je stredomorie, ktoré sa neodmysliteľne spája s morskými plodmi. Súčasťou takýchto exotických destinácií sú večere plné týchto morských plodov a navyše pripravené podľa originálnych receptúr. Aj keď sú dostupné aj u nás, určite uznáte, že najviac to chutí pri sviežom vzduchu mora. 

Tento názov vám možno veľa nehovorí, no hrebenatky už určite áno. Pozostávajú z bielej lastúry, na ktorej povrchu je približne 15 lúčov a vytvárajú tak nezvyčajnú štruktúru. Ich tvar je skutočne krásny a dokážu dorásť až do priemeru 13 až 26 centimetrov. Do kuchýň sa dostávajú z vôd Stredozemného mora alebo z korálových útesov na juhu Tichého oceánu.

mussels-523622_1920Menšie sú jemnejšie

Pri dnešných dopravných možnostiach ich z týchto oblastí dokážu previesť aj do našich zemepisných šírok na pulty veľkých supermarketov. Kúpiť sa dajú v rôznych veľkostiach. Hrebenatka zvaná Queen má od 15 do 20 gramov a druh King je dvojnásobne ťažší. V priemere sú všetky hrebenatky veľké ako dlaň dospelého muža. Niektorí gurmáni tvrdia, že podľa veľkosti môžete zistiť aj to, ktoré sú chuťovo lepšie. Je to vec individuálnej chuti, avšak väčšinou sú chuťovo jemnejšie hrebenatky menšej veľkosti.

Jedlo pre náročných

Hrebenatky určite nepatria medzi bežné morské plody. Nevidno ich na tanieroch len tak bežne, a to z dôvodu, že sú skutočnou labužníckou dobrotou. Tieto mušle obsahujú čisté biele mäso s vyváženou chuťou a jemnými orechovými tónmi. Súčasťou hrebenatky sú aj oranžové ikry. Tie sa môžu pripraviť samostatne alebo spolu so spomínaným mäsom z mušlí.

Dochutenie

Keďže sme spomínali, že hrebenatky majú samé o sebe príjemnú a špecifickú chuť, netreba  to pri ich spracovaní v kuchyni preháňať s dochucovaním. Elementárny prvok tu hrá jednoduchosť. Aj svetoznámy šéfkuchári vedia, že akékoľvek prebytočné alebo veľmi výrazné dochucovanie tohto špecifického mäsa je neprípustné. Ak by ste sa rozhodli pre prípravu hrebenatiek doma, stačí si k tomu zabezpečiť morskú soľ a jemnú koreninovo-bylinnú zmes. Nemusíte sa báť ani o farbu výsledného pokrmu. Pri spojení hrebenatky s oranžovými ikrami sa prirodzene sfarbia aj biele hrebenatky.

Ide to aj bez kliešťovscallops-703913_1920

Pri jedení morských plodov sa treba riadiť viacerými pravidlami. Pri otváraní mušlí sv. Jakuba nepotrebujete žiadne špeciálne náradie. Stačí ak nadobudnete jemný kulinársky cit priamo pri stolovaní. Pomocou obyčajného príborového noža treba narezať mušľovú hranu. Zabudnite na použitie veľkej sily. Ak by ste na hrebenatky viac zatlačili, tak by mohlo dôjsť k ich znehodnoteniu.

Pod výsledné spracovanie hrebenatiek sa výraznou mierou podpisuje rýchlosť. Najvhodnejšou je krátke opekanie jednotlivých lastúr na masle, ktoré by nemalo presiahnuť 90 sekúnd z každej strany. Dlhšia tepelná úprava by mohla mať za následok stratu jemnosti a nábeh na gumenú konzistenciu mäsa.

Hrebenatky sú skutočným gurmánskym pokladom, ktoré sú jednoduché na prípravu. Pripravte si ich napríklad so zelenou fazuľkou. Okrem mušlí si pripravte 250 g fazuľky, 100 g zaváranej kapie, 2 polievkové lyžice oleja, 2 polievkové lyžice masla, mleté čierne korenie a soľ. V panvici roztopte maslo, na ktorom krátko orestujte umyté a očistené hrebenatky. V ďalšej panvici zohrejte olej, pridajte na kúsky nakrájané zelené fazuľky, kapie a dusíme do zmäknutia fazuliek. Restované hrebenatky polejte výpekom, dochuťte soľou, korením, pridajte zeleninový šalát a podávajte s čerstvým pečivom.

Veľa ľudí má voči morským živočíchom predsudky a neochutnajú ich nikdy v živote. Pokúste sa ich zahnať a začať napríklad hrebenatkami. Okúsite tak neopakovateľnú morskú chuť, ktorá vám prinesie jedinečný kulinársky zážitok.

Ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *