Zbavte sa šupky na mandliach či lieskovcoch za pár minút
Nájsť v obchode krásne ošúpané mandle alebo lieskové oriešky je niekedy problém. Väčšinou natrafíte len na tie so šupkou. Nemusíte kvôli tomu prehľadávať potraviny v celom okolí. Vezmite si neošúpané a doma si s nimi už ľahko poradíte.
Orechy sú súčasťou viacerých receptov, najmä sladkých koláčov. Aby však také mandle alebo lieskovce nie len dobre chutili, ale aj vyzerali, mali by byť zbavené tmavej a horkastej šupky. Ako na to?
Mandle zalejte v miske alebo hrnci vriacou vodou a nechajte ich v nej asi minútu. Potom vodu vylejte, alebo do nej prilejte studenú. Šupka krásne zmäkne a oddelí sa od jadra. Prstami ju odstráňte a máte dokonale čisté mandle. Nechajte ich vysušiť, až potom sú pripravené na ďalšie použitie.
Lieskovce
Lieskovce majú na rozdiel od mandlí o čosi tenšiu šupku a postup s horúcou vodou by nebol veľmi účinný. Pomáha teplo, no suché. Vyskúšať môžete dva spôsoby.
1. Lieskovce krátko opečte na suchej panvici alebo v hrnci. Od sporáka radšej neodbiehajte, je to celkom rýchly proces a oriešky by mohli ľahko prihorieť. Ešte horúce ich zabaľte do kuchynskej utierky a jemným šúchaním postupne z orieškov šupku odstráňte. Pôjde to ľahko.
2. Prípadne môžete použiť aj rúru. Lieskové oriešky vysypte na suchý plech a vložte do vyhriatej rúry. Aj v tomto prípade ich pečte len krátko, približne 5 – 10 minút, v závislosti od teploty. Počas pečenia môžete plech s lieskovcami raz pretriasť, aby sa pootáčali. Potom lieskovce vyberte, nechajte vychladnúť a nad plechom ich šúchajte v dlaniach.
Foto: pixabay.com