Zelený čaj a zdravie: Prečo by ste ho mali piť?
Môže sa zdať, že zelený čaj je úplne obyčajný nápoj. Tí, ktorí ho pijú pravidelne, vedia, aké pozitívne účinky môže mať na naše zdravie. Jeho výhody sú obrovské. Zelený čaj dokáže zabrániť vzniku rakoviny, osteoporóze a srdcovocievnych ochorení. To nie je všetko, čo zelený čaj nášmu telu ponúka.
Doprajte si dúšok zdravia
Zelený čaj obsahuje množstvo prospešných látok, ktoré z neho robia zázračný nápoj. Vedeli to ázijské kultúry už pred tisíckami rokov. Japonci približne v od roku 800 n.l. ho využívali na liečenie chorôb a rôznych neduhov. Tak prečo by sme jeho silu nemohli využiť aj my? Pri jeho príprave majú svoju tradíciu aj čajové rituály, ktoré majú niekedy až ceremoniálny charakter.
Bojuje s rakovinou, posilňuje srdce
Zelený čaj obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú predchádzať viacerým druhom rakoviny. Zistilo sa, že ľudia, ktorí pravidelne pijú zelený čaj majú až o 60 % nižšie riziko vzniku rakoviny hrdla.
O jeho účinkoch v prevencii proti rakovine sa presvedčili aj vedci z Číny. Tí po dobu šiestich rokov sledovali 7-tisíc žien. Ich primárnym pozorovaním bola konzumácia zeleného čaju a jeho vplyv na zdravie. Počas 6-ročného pozorovania ochorelo 256 žien na rakovinu hrubého čreva. Tento výskum potvrdil, že ženy, ktoré pravidelne pili zelený čaj, mali až o 37% nižšie riziko vzniku tejto choroby.
Proti vzniku srdcovo-cievnych chorôb veľmi dobre pôsobí látka epigalokatechín, ktorej má zelený čaj až-až. Podľa vedcov z Harvardu ľudia, ktorí denne vypijú aspoň dve šálky zeleného čaju, majú o 44 % nižšie riziko úmrtia na infarkt. Ďalšou jeho výhodou je, že znižuje hladinu cholesterolu, ktorý je ľudovo známy aj ako „zlý“ cholesterol. Našťastie v tomto prípade, tam kde berie aj pridáva a teda zvyšuje hladinu HDL toho „dobrého“ cholesterolu.
Pitie čaju chráni vaše kosti
Kosti reagujú na mnoho vplyvov. Ak nie sú dostatočne silné a vyživované, môže sa časom u človeka vyvinúť osteoporóza, teda ochorenie, pri ktorom sa znižuje kvalita a hustota kostnej drene.
Jeden z troch hlavných elementov zeleného čaju – epigalokatechin, podporuje rast kostí a zvyšuje ich mineralizáciu. Počas tohto procesu sa v kostiach ukladajú minerálne látky, ktoré majú za úlohu posilňovať ich pevnosť.
Energia a štíhla línia
Zelený čaj je známy aj pre svoje účinky, ktoré vás postavia na nohy. Niekedy dokonca efektívnejšie, ako ranná káva. Okrem toho, sa výborne hodí aj keď chcete spáliť pár kíl, ktoré máte navyše. Zabraňuje totiž usadzovaniu tukov. zabraňuje usadzovaniu tukov. Už vyššie spomínaný Epigalokatechin spomaľuje vstrebávanie tuku v črevách. Týmto jednoduchým trikom teda môžete predísť ľahko a hravo aj obezite.
Doprajte si dávku svojho zeleného čaju po jedle, nielen kvôli tráveniu a odburávaniu rukov, ale zabránite aj tvorbe baktérií v ústach. Postaráte sa tým o to, aby v ústach nevznikal žiaden zápach a tvorbe zubného povlaku.
Páči sa vám tento článok? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Viac zaujímavostí a receptov nájdete na našom webe nazjedenie.sk.