Jahody a recepty z nich. Najedzte sa do sýtosti
Konečne nastalo to obdobie, keď v záhrade je kde-tu vidieť plody tvrdej práce. Jahody spoločne s čerešňami patria medzi úplne prvé ovocie, ktoré si po zime a jari môžeme na prelome mája a júna s chuťou užiť.
Domáce jahody sú na nezaplatenie. Ich tvar, farba a vôňa potešia zmysly. Pri prvom súste sa rozplyniete a cítite na jazyku každý jarný slnečný lúč, ktorý stál za dozretím tohto ovocia.
Tak ako to už býva, obľúbené jahody majú pre naše zdravie viacero pozitívnych vplyvov.
Vedeli ste, že toto malé ovocie má bieliace účinky pre vaše zuby?
Jahody sú bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý prospieva imunitnému systému. Okrem toho je toto bobuľové ovocie bohaté na železo. Taktiež obsahuje aj antioxidanty potrebné pri ochrane buniek pred ochoreniami.
Navždy mladý s jahodami
Obľúbené ovocie, bez ktorého si leto nevieme ani predstaviť, v sebe skrýva ešte oveľa väčšie poklady. Toto spomínané ovocie prispieva k omladeniu funkcie centrálneho nervového systému, pretože je plné jódu.
Jahody teda pomáhajú mozgu, aby ostal mladý. Okrem toho efektívne čistia organizmus. Sú plné draslíka a vlákniny, ktoré majú pozitívny vplyv na naše trávenie. Sú vhodné pri problémoch so srdcom, cievami a pri zápche. Červené jahôdky zlepšujú zrak. Obsahujú kyselinu listovú a betakarotén, ktoré sú dôležité pre syntézu vitamínu A.
Jahody a dobroty z nich
Samy o sebe sú geniálne a neexistuje lepšie ovocie ako práve čerstvo natrhané jahody. No ak si chcete užiť chuť leta na jazyku aj v zime, ponúkame vám pár výborných receptov. Vyskúšajte lahodný sirup, džem alebo jahodový koláč, ktorý si môžete pripraviť z čerstvých jahôd okamžite.