Dezerty a múčne jedláRecepty

Prečo máme radi hrnčekové recepty?

Premýšľate, čo by ste napiekli. Najlepšie niečo rýchle a jednoduché, čo zachutí každému. Obľúbenou formou rýchlych receptov sú tzv- hrnčekové recepty. Aj my ich máme radi – dôvodov je hneď niekoľko!

1. Jednoduché váženie

Základom hrnčekového koláča je hrnček alebo akákoľvek nádoba, ktorá slúži ako odmerka pre všetko. To znamená, že nepotrebujete váhu, odmerku či odhadnúť množstvo. Stačí jeden hrnček, ktorý bude „dávkovačom” pre všetko.

Ak však hľadáte pokročilejšie váhy, navštívte libra-vahy.sk.

2. Rýchla príprava

Recepty s hrnčekmi sú obvykle veľmi jednoduché na prípravu – stačí zmiešať všetky ingrediencie, prípadne niečo vyšľahať.

3. Priestor pre kreativitu

Hrnčekové koláče môžete robiť aj z toho „čo vám kuchyňa dala”. Samozrejme, základné ingrediencie ako múka, olej, vajcia je ťažšie nahradiť, no ostatné veci môžete pokojne variovať, obmieňať či pridávať vlastné ingrediencie podľa chuti.

Ako dôkaz lahodného hrnčekového koláča vám prinášame tip na vláčny makový koláč.

Potrebujeme: 

1 hrnček hladkej múky

1 hrnček mlieka

1 hrnček cukru (práškový alebo kryštálový)

1 hrnček maku 

3/4 hrnčeka oleja

2 vajcia

kypriaci prášok

vanilkový cukor 

Na polevu 

100 g čokolády

50 ml smotany na šľahanie (alebo 100 ml podľa toho, akú hrubú vrstvu polevy chcete mať)

Všetky ingrediencie zmiešame dokopy (mixérom, ručným šľahačom alebo len poriadne varechou), vylejeme na vymastený a vysypaný plech a necháme piecť 35 minút pri teplote 200 stupňov Celzia.

Medzitým si rozpustíme v smotane čokoládu, čím nám vznikne poleva, ktorú nalejeme na vychladnutý koláč. Dozdobiť ho môžeme ľubovoľne podľa chuti. Rovnako môžete už do surového cesta pridať ďalšie ingrediencie – nasekané mandle, kúsky ovocia alebo čokolády.

My sme pri pečení siahli po okrúhlej tortovej forme, koláč sa hodí aj na klasický obdĺžnikový plech, kde však bude nižší.

Podeľte sa s nami o vaše obľúbené hrnčekové recepty! 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *