ČlánkyMagazín

5 tipov na netradičné vianočné koláčiky

Perníky sú neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. Okrem nich patria k sviatočnej pohode aj ďalšie sladké dobroty, ktoré pripravujeme pre svoje rodiny aj návštevy. 

Premýšľate, ako by ste tento rok oživili výber dezertov? Aj my! Preto sme oslovili Ľubomíru Fehérovú, študentku, ktorá vo voľnom čase prepadla pečeniu. Má rada koláčiky zdobené s mierou. Ich vzhľad a chuť dolaďuje čerstvým ovocím, klasikám ako marcipánu či krémovým ružičkám sa snaží vyhýbať. Pomerne často pracuje s mandľami, pretože sú dôležitou zložkou jej najobľúbenejšej maškrty.

Inšpirujte sa výberom top 5 koláčikov, ktorými počas sviatkov určite prekvapíte a zabodujete.

foto k článku: archív Ľ. F.

1. MAKRÓNKY

Sú plnené zmesou čokolády, smotany a ovocia, takže sú dokonale sladké a svojím zložením nespôsobia, že po nich zostane v ústach dohra mastnoty ako pri zákuskoch s vysokým podielom rastlinného tuku. Sú malé, takže máte pocit, že nezhrešíte, ak si dáte ešte jednu (a potom ešte jednu, a potom ešte jednu… ). Sú mäkké na zahryznutie, a to aj po 3 či 4 dňoch od upečenia. Farebne ich môžete doladiť k akejkoľvek výzdobe na hostine/svadbe či k Vianociam. Ich výroba je však náročná, mne sa podarili až na sedemnástykrát.”

2. PANNA COTTA

Sú poháriky plnené chladeným smotanovým dezertom s rôznymi polevami. Niekto preferuje čokoládové polevy, ja ostávam pri ovocných. Biela časť panna cotty je veľmi sladká, preto sa k nej podľa mňa hodí niečo svieže. Namixujem ovocie a ak je treba, trochu ho dosladím a polejem ním stuhnutý dezert. Dozdobiť môžete čerstvým ovocím, orieškami, kvetmi alebo snehovými pusinkami. 

Každý cukrár sa chce niečím odlíšiť, niektorí preto skúšajú rôzne experimenty. Napríklad polevu môžete umiestniť do spodnej časti pohára, po stuhnutí na ňu naliať bielu časť dezertu a vytvoriť efekt obráteného pohára. Na dostatočné stuhnutie polevy však potrebujete značné množstvo želatíny, ktorej sa snažím vyhýbať. Polevy s väčším obsahom želatíny kazia výsledný efekt tým, že sa na jazyku nerozplývajú, v ústach sa lámu na menšie kúsočky a dlho sa nechcú rozložiť. Preto radšej osobne preferujem a pripravujem smotanový krém aj polevu redšiu.”

3. KOLÁČIK Z IKEY

Ak ste sa boli najesť u švédskeho nábytkárskeho giganta, možno ste ochutnali zákusok z dennej ponuky. Je z mandľového cesta, plnený vanilkovou plnkou a poliaty mliečnou čokoládou s kúskami chrumkavého karamelu. Vždy, keď tam som, sa snažím aj 40 minút prísť na to, čo všetko v ňom je a ako je možné, že z takých malých drobností môže vzniknúť dokonalá harmónia. 

Vo svojej kuchyni som sa rozhodla vyskúšať podobne vyskladaný koláč. Podiel mandlí som znížila o polovicu, zvyšok som nahradila orechmi. Krémovobielu plnku som nahradila zmesou vanilky, mlieka, masla, múky a tajnej prísady. Koláč niekedy dozdobím zlatým jedlým práškom. Jeho výhodou a zároveň nevýhodou je, že je extrémne sladký. Pochutia si na ňom milovníci cukru, ostatným odporúčam menšie porcie. 

4. ÉCLAIRS

Milujem kávu, ale keďže sa snažím podobne ako drvivá väčšina dnešných žien žiť zdravým životným štýlom, pijem ju bez cukru. Ale keď príde cheat day, na podšálke sa mi zrazu objavia aj dve éclairky”, niekedy viac… 

Vrch – samá cukrovinka, cesto je odpaľované a predstavuje istú mieru kompenzácie, koláčik teda sladkosťou nevyniká. Krém vovnútri je buď vanilkový, alebo čokládový (preto sa oplatí dať si aspoň 2). 

Ich príprava nie je veľmi zložitá, horšie je to s ozdobovaním. Farebné dekoratívne prvky často nameriavam pravítkom, precízne vyrezujem a lepím jedlým lepidlom, pričom si dávam pozor na čas – koláčiky nechcem pridlho držať v miestnosti, v ktorej pečiem, pretože pri teplote sa môže plnka topiť a vytekať. Zdobím ich preto po jednej a hneď odkladám do chladničky. Je to úplne iný level, ako pri zákuskoch, ktoré stačí niečím ledabolo poliať, nechať stuhnúť a nakrájať.”

5. ZÁZVOROVO-LIMETKOVÉ BONBÓNY

Bonbóny si u mňa vydobili špeciálne miesto. Možno aj preto, že odmalička som bola zvyknutá, že sú niečím výnimočným, čo môžem jesť len sporadicky. Vždy pritom boli podobnej chuti, základnými prísadami boli lieskové oriešky, rum, marcipán. 

Keď som sa začala venovať príprave bonbónov, mala som chuť na zmenu. V súčasnosti pripravujem 4 druhy bonbónov: kokosové s mandľami, mliečne s karamelom, biele s Oreo práškom a tmavé so zázvorovo-limetkovým krémom. Práve tie posledné sa podľa mňa úplne vymykajú chuti bonbónov, na ktorú si naše chuťové poháriky vplyvom ponuky v obchodných reťazcoch navykli. Čokoláda, zázvor a limetka dohromady vytvárajú zaujímavú a lákavú vôňu. Je totiž mnoho vôní, pri ktorých vie mozog rýchlo vyhodnotiť, ako bude to, čo sa chystáme zjesť, chutiť. Pri tejto kombinácii vám ale veľmi nepomôže. 

Aj pre takéto malé momenty prekvapenia a možnosti skúšania a hľadania ideálnych kombinácií chutí ma neskutočne baví čas, ktorý trávim v kuchyni pri pečení.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *