ČlánkyMagazínZaujímavosti a nápady

Študentská strava – chutná, rýchla a lacná

V dnešných časoch sa čím ďalej, tým viac rozširuje názor, že študenti, ktorí bývajú na internátoch a mimo domova, jedia samú nezdravú stravu. Keď po týždni prídu domov, tak sa rodičia nestačia diviť ako rýchlo im ich ratolesť vyrabovala celú chladničku. Poďme sa spoločne pozrieť na to, či sa aj študenti môžu počas akademického roka na internátoch či privátoch stravovať zdravo, rýchlo a lacno.

Väčšina vysokoškolákov uprednostňuje veľmi rýchlu stravu, a to doslova. Fastfoody a s nimi spojené burgery každého druhu, pizza či kebab do ruky. To je presne ten druh stravy, ktorý je podľa väčšiny ten správny pre rýchle zahnanie hladu. Po čase sa však na rad dostanú žalostné vzlyky, zväčša dievčat, ktoré po ukončení skúškového obdobia a po návrate domov zistia, že im toto stravovanie pridalo pár kíl navyše. Okrem toho je tento druh rýchleho občerstvenia často predražený, hlad nám zaženie iba nachvíľu a nedodá nám energiu, ktorú študent potrebuje ako soľ. Tu je preto pár rád na, síce rýchle, no zdravé a energie dodávajúce jedlá, ktoré si dokáže pripraviť každý za pár eur.

Z domu si vezmi všetko čo môžeš

Čo môže byť lepšie ako mamina kuchyňa? Všetko je prírodné, čerstvé, chutné a zdravé. Najlepšie je však to, ak mama rada zavára a vyrába džemy od výmyslu sveta. Ak máte doma takúto šikovnú a akčnú maminku, poprípade ocka, vezmite si na internát z každého druhu aspoň po jednom. Kyslé uhorky, marhuľový džem, čerešne či  lečo. To je minimum z vecí, ktoré sa môžu objaviť v špajzy u vás doma, len o tom možno neviete. Ak si so sebou vezmete napríklad jeden lekvár, postačí vám už iba pečivo, maslo a máte perfektné, zdravé, lacné a rýchle raňajky na celý mesiac. Ďalšou skvelou vecou na týchto raňajkách je aj to, že sladký džem vám dodá energiu až do obeda, a pritom vám žalúdok nezaťaží.

Cestovín nikdy nie je dosť

Prvé zmienky o cestovinách pochádzajú už zo starovekého Grécka a v našich kuchyniach sa vyskytujú stále viac a viac. Špagety, penne, mušličky, trubičky, skrutky, makaróny, pappardelle, ravioli a ďalšie druhy, sú nenáročné na prípravu a máme ich hotové za pár minút. Na internete a v rôznych kuchárkach nájdeme stovky receptov a kombinácií na prípravu cestovinového pokrmu. Pravdou však je, že do cestovín môžeme dať všetko čo v chladničke nájdeme a čo nám najviac chutí. A práve to je pre študenta veľmi výhodnou cestou. Ak na izbe máme len kečup, syr a kukuricu, tak to vôbec nevadí. Všetko to pridáme k akémukoľvek druhu cestovín, môžeme pridať cherry paradajky trochu orestované na kúsku masla a máme skvelú taliansku večeru v útulných priestoroch internátneho domu.

Dobrou radou môže byť aj pridanie čerstvej bylinky, buď to v celku alebo posekanej na malé kúsky. Aj študent má predsa právo na trochu „kultúry a umenia“ priamo na tanieri. Ak si myslíte, že je to drahý špás, tak sa mýlite. Dnes už dostať vo veľkopredajniach kvetináče s čerstvou bazalkou, mätou či medovkou, a to za pár centov. Ak ju už ale nepoužijete do jedla, tak si ju môžete položiť na parapetnú dosku, len tak pre efekt, a taktiež vám to pekne rozvonia izbu.

Kuracina na viacero spôsobov

Život bez mäsa si väčšina z vás isto nevie predstaviť. Prijímanie živočíšnych bielkovín je potrebné aj pre správne fungovanie mozgu, čo je pre študentov obzvlášť potrebné. Najjednoduchšie recepty sa spájajú práve s kuracím mäsom. Síce si ho ako študenti nemôžeme dopriať stále, no raz za čas si ho určite treba dať. Jeho príprava je nenáročná a veľmi rýchla. Dokonca to zvládnu aj málo zdatní a začínajúci kuchári. Pri kuracine sa nemusíte zaťažovať ani kupovaním oleja. Stačí ak mäso  podlejete vodou a ono vám za pár minút zmäkne. S týmto druhom sa opäť dajú vymýšľať rôzne kombinácie. Skvelým a zdravým tipom ako si pripraviť zdravú večeru je nakrájať si mäso na kocky, urobiť ho napríklad na vode, dochutiť soľou a pridať k obľúbenej zelenine.  Ak máte možnosť si zeleninu vziať z domu, tak je to o to výhodnejšie. Prelejte to jogurtovým dressingom, opäť za pár centov, a skvelá, rýchla večera je na svete.

Na záver sladká čerešnička

Sladký pokrm nám dodá nie len energiu do štúdia, ale aj dobrú náladu. Predstavte si, že zrazu dostanete chuť na koláč, no všetky čo poznáte sú príliš zložité, a navyše máte k dispozícii len dvojplatničku a mikrovlnnú rúru. Aj na tento problém vám dáme riešenie. Pripravte si len hrnček, dve polievkové lyžice kakaa, tri polievkové lyžice hladkej múky, cukor, soľ, olej, kypriaci prášok a pridať môžete aj oriešky alebo hrozienka. Všetko to zmiešajte a vylejte do vymasteného hrnčeka. Následne už iba vložte do mikrovlnnej rúry na jednu minútu a keď koláčik vychladne, preklopte ho na tanierik. Čo môže byť lepšie, ako sladký koláč na záver?

Ilustračné foto: pixabay.com

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *