FotoreceptyReceptyTop

Fotorecept: Krehký jablkový koláč

Potrebujeme:
100 g hladkej múky, 100 g polohrubej múky, štipka soli, 100 g masla, 50 g rozpusteného masla, 5 jabĺk, 4 polievkové lyžice marhuľového alebo broskyňového džemu, 2 polievkové lyžice vody, 2 polievkové lyžice rumu, 1 žĺtok, 1 balíček škoricového cukru, pár kvapiek punčovej arómy

Postup:
1. Z múky, soli, masla, žĺtka a vody vypracujeme hladké cesto,

 

2. ktoré necháme v chladničke odležať aspoň pol hodinu

 

3. Následne si očistíme 5 jabĺk,

 

4. a nakrájame ich na tenké mesiačiky.

 

5. Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie, ktorú vymastíme maslom.

 

6. Cesto vyberieme z chladničky, trochu ho vypracujeme aby sa s ním dalo lepšie
manipulovať, vyvaľkáme ho, uložíme do formy, okraje prstami trochu vyvýšime a nakoniec ho popicháme vidličkou.

 

7. Na cesto ukladáme pripravené jablká do kruhu tak, aby sa prekrývali.

 

8. Pokračujeme, až kým cesto nebude pod jablkami skryté. Jablká môžeme krájať aj na menšie kúsky, podľa potreby.

 

9. Jablká posypeme škoricovým cukrom, pokvapkáme roztopeným maslom a pečieme 45 minút pri 200°C.

 

10. Kým sa koláč pečie, pripravíme si glazúru, tak, že zmiešame džem, rum a punčovú arómu.

 

11. Keď je koláč upečený, vyberieme ho z rúry, rovnomerne potrieme pripravenou glazúrou a necháme piecť asi 3 minúty. Povrch koláča treba pozorne sledovať aby sa nám nepripiekol.

 

12. Koláč naservírujeme a môžeme podávať. Prajeme dobrú chuť!

Autor a foto: Lucia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *