PR články a tlačové správy

Z Vianoc sa nepriberá

Vianočné recepty exkluzívne v spolupráci so značkou Chutné kytice

Zato z množstva koláčikov, perníkov, vanilkových rožkov a lineckých koliesok sa nadbytočné kilečká lepia na boky priam závratnou rýchlosťou. Dobrá gazdinka už tradične rok čo rok bojuje s dilemou, ako pohostiť svojich najbližších a zároveň sa vyhnúť nepríjemnému pohľadu na váhu. Napokon väčšina z nás mávne rukou a uprednostní stôl plný dobrôt. Bez sladkého by to predsa ani neboli Vianoce…

chutnekytice_vianoce2014A predsa existuje riešenie, ako pripraviť zdravú a zároveň efektívnu dobrotu na štedrovečerný stôl. Vyskúšajte nápadité pestré občerstvenie z čerstvého ovocia a čokolády! Predstavte si to prekvapenie, keď sa zahryznete do čokoládového „koláčika“ a vo vnútri objavíte kúsok šťavnatého ovocia… Táto kombinácia zaručene uspokojí každý maškrtný jazyk. Zároveň získate zdravý kokteil vitamínov v atraktívnej podobe a farbách, presne podľa vášho výberu. No neznie to ako skvelý nápad? Maškrtenie bez výčitiek bude zaručene tým najlepším vianočným darčekom pre celú rodinu. Jednoduchý návod na originálne vianočné „sladkosti“ vám prinášame v spolupráci s kreatívnou riaditeľkou značky Chutné kytice, Janou Bednárovou.

Potrebujeme:

Čerstvé kvalitné ovocie

Odporúčanie: stredne zrelý malý alebo veľký ananás, žltý banán bez hnedých bodiek či sladký melón kantalup, gália, prípadne akékoľvek iné obľúbené ovocie, ktoré bude dostatočne pevné na prípravu pohostenia (jablko, mandarínka, hrozno, pomaranč…)

Kvalitná čokoláda s vysokým obsahom kakaa

Odporúčanie: použiť môžeme aj polevu alebo akúkoľvek čokoládu, ktorú máme doma, najchutnejšie a najkrajšie sladkosti však budú s použitím kvalitnej pravej čokolády. Pripravte si mliečnu, bielu aj horkú verziu, aby boli sladkosti na vianočnom stole pestré.

Posýpky podľa fantázie

Odporúčanie: strúhaný kokos, mleté oriešky, cukrárske ozdoby (farebné guľôčky, perličky, srdiečka, čokoládové vločky, škoricový cukor)

Pracovné nástroje

Odporúčanie: nôž, lyžica, doska na krájanie, vykrajovačky na cesto na úpravu ananásu, špáradlá alebo špajle, papier na pečenie a kuchynské utierky

Ako to urobíme:

– Jednotlivé kúsky ovocia nakrájame na veľkosť jedného až troch súst. Z ananásu si najskôr pripravíme kolieska hrubé približne 8 milimetrov, z ktorých vykrajovačkou vytvarujeme kúsky podľa potreby a fantázie. Z banánu sa najlepšie pripravia kolieska, z pomaranča zase trojuholníčky alebo mesiačiky a z melóna sa dá jednoducho vyčarovať mesiačik alebo kocky.

– Pripravené ovocné tvary postupne obaľujeme s pomocou vidličky, špáradla alebo špajdle v roztopenej, ešte teplej čokoláde. Po uplynutí jednej minúty hneď zdobíme.

Odporúčanie: Na jeden kúsok môžeme použiť pripravenú posýpku alebo iný druh čokolády, prípadne obidva spôsoby zdobenia skombinovať.

Zimna hviezda– Tematické ovocie v čokoláde pripravíme nasledujúcim spôsobom. Z ananásu vykrojíme hviezdičky, anjelikov, rybky, stromčeky či zvončeky. Na stromčeky môžeme napríklad použiť bielu čokoládu a strúhaný kokos a hneď budú pôsobiť zasneženým dojmom. Použitím horkej čokolády a farebných cukrárskych guľôčok vykúzlite z kúska ananásu rozsvietený vianočný stromček. Vykrojenú rybku môžeme po ozdobení čokoládou posypať čokoládovými vločkami a vznikne nám ryba so šupinami. Alebo pripravíme darčeky z kociek melóna – stačí ich obaliť v bielej čokoláde, iným druhom čokolády naznačiť previazanie stuhou a posýpkami dozdobiť farebný baliaci „papier“. Množstvo ďalších nápadov nájdete na stránke www.chutnekytice.sk.

– Už nazdobené ovocie na záver poukladáme na plech alebo dosku vyloženú papierom na pečenie, prípadne na špajdliach zapichneme do pevného podkladu (do mäkkého zarobeného cesta). Dáme všetko stuhnúť – najrýchlejšie to bude v chladničke.

Aby sa nám všetko podarilo:

image001

Kreatívna riaditeľka značky Chutné kytice, Jana Bednárová, upozorňuje, že treba rátať s počiatočnou „nešikovnosťou“ a prvé ovocné sladkosti radšej pripraviť na skúšku pár dní pred Vianocami. Počítajte aj s časovou náročnosťou – niekoľko desiatok kúskov budete pripravovať zhruba hodinu – dve, v závislosti od zložitosti zdobenia a druhov ovocia a čokolády. Tá musí takisto stuhnúť, v chladničke za cca hodinku až dve.

Nápad na ovocné sladkosti si vopred premyslite. Inšpiráciu môžete nájsť napríklad v bonboniérach z čerstvého ovocia v čokoláde, alebo v ovocných kyticiach – takéto sezónne detaily pripravujú iba Chutné kytice. A ak by ste si chceli ušetriť čas a námahu, dokážu vám pripraviť originálne vianočné maškrtenie priamo na mieru.

Tipy a triky na záver:

– Mokré alebo veľmi šťavnaté ovocie utierajte papierovou utierkou – čokoláda inak nebude na ovocí dobre držať

– Ak ovocie vopred schladíte, bude z neho čokoláda menej tiecť

– Vykrajovačky na ananás používajte čo najjednoduchšie, pretože príliš členité a zložité tvary nebude aj tak dobre vidno

– Hotové ozdobené ovocie môžete podávať chladené, s chrumkavou čokoládou alebo čiastočne zohriate na izbovú teplotu, kedy čokoláda prirodzene zmäkne – každý spôsob ponúka iné zážitky

– Čerstvé ovocie v čokoláde skladujte v chlade a spotrebujte podľa druhu do 2-3 dní

Prajeme dobrú ovocnú chuť 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *