Aké mlieko si vybrať? Alebo radšej sardinky?
Mlieko obsahuje veľké množstvo bielkovín, minerálnych látok a vitamínov, ako B1, B2, B6, B12, C, D, A. Získavame z neho aj vápnik, dôležitý pre naše kosti a zuby. Mnohí uprednostňujú odtučnené mlieko, ktoré má o polovicu menšie množstvo kalórií ako plnotučné mlieko. Obsah ostatných živín sa naďalej zachováva. Odstránením tuku z mlieka sa mierne zvyšuje množstvo vo vode rozpustných vitamínov B a minerálnych látok. Tento druh mlieka nie je vhodný pre deti do 5 rokov. Ďalšou alternatívou bez tukov je sušené odstredené mlieko v prášku. Síce neobsahuje žiadny tuk a ani vitamíny rozpustné v tukoch, ale dodáva telu bielkoviny, riboflavín, vápnik a vitamín B12.
Vápnik nie je len v mlieku
Dospelý človek by mal za jeden deň prijať 700mg vápnika, čo obsahuje napríklad 600ml plnotučného mlieka. Dojčiace matky, samozrejme, potrebujú viac vápnika, a to 1250mg denne. Dospievajúca mládež by mala prijať od 800 do 1000mg vápnika denne. Nedostatočný príjem vápnika do 30. roku života spôsobuje v neskoršom veku osteoporózu.
Viac vápnika ako mlieka obsahujú sardinky. Pohár mlieka, ktorého objem je 200ml obsahuje 230mg vápnika. Ale v porcii sardiniek s hmotnosťou 70g sa nachádza od 210 do 385mg tohto dôležitého prvku.
Vegáni a ľudia, ktorý pociťujú neznášanlivosť laktózy, čiže mliečneho cukru, potrebujú dôležité prvky z mlieka, hlavne vápnik, nahrádzať prostredníctvom iných potravín, ako je zelenina, strukoviny a orechy. Z týchto potravín však naše telo vstrebáva vápnik ťažšie ako z mlieka. Ďalším riešením je dopĺňať potrebné prvky prostredníctvom rôznych vitamínových prípravkov.
Aké mlieko si vybrať?
Na dnešnom trhu nájdeme rôzne druhy mlieka. Ale vybrať si to správne pre náš organizmus je niekedy naozaj komplikované. A preto sme pre vás pripravili prehľadnú tabuľku, vďaka ktorej si vyberiete to správne.
Typ | Kalórie | Tuk (%) | Zaujímavosť |
Plnotučné mlieko | 66 | Min. 3,4 | Považuje sa za „dokonalý nápoj“ lebo obsahuje veľa živín ako vitamíny, bielkoviny, zinok a vápnik. |
Polotučné mlieko | 45-50 | 1,5-2 | Ak necháte takéto mlieko v sklenenej fľaši hodinu na slnku stratí viac ako polovicu obsahu vitamínu B2 a všetok vitamín C. |
Odtučnené mlieko | 33 | Max. 0,3 | Polotučné aj nízkotučné mlieko možno zmraziť na jeden mesiac. |
Zahustené mlieko | 140-160 | 8-9 | Toto mlieko obsahuje dvaapolkrát viac vápnika ako plnotučné mlieko. |
Cmar | 4 | 11 | Má o mnoho menej tuku ako smotana. |
Smotana na šľahanie | 320 | 30-33 | Má vysoký obsah tuku, aj napriek tomu že šľahačka sa vám zdá ľahká. Je to kvôli tomu že šľahačku z polovice tvorí vzduch. |
Vysokotučná smotana | 380 | Min. 40 | Môžeme ju použiť na zahustenie jedál alebo na prípravu šľahačky. |
Kyslá smotana | 190 | 18 | Je nízkokalorická a na varenie nie je veľmi vhodná. |
Aké mlieko preferujú čitatelia Nazjedenie.sk?
Podľa výsledkov ankety, ktorá prebiehala na portáli Nazjedenie.sk od 9.1. do 12.5. 2011, je vašim najobľúbenejším polotučné mlieko. Nasleduje plnotučné a nízkotučné. Traja zo 135 hlasujúcich označili, že najčastejšie používajú sójové mlieko a traja dokonca žiadne.
Autor: Dads, Foto: sxc.hu
Zdroj: A. Mc Whirter, L. Clasenová: Jedlo ako jed, jedlo ako liek