Ako byť najlepšia hostiteľka?

Prídu k vám priatelia alebo známi a vy túžite po tom, aby na tento večer nikdy nezabudli? Máme pre vás niekoľko dobrých rád ako uspieť.

Organizovať oslavu nie je žiadna hračka, aj keď len pre zopár priateľov. Musíte si na to mnohokrát vyhradiť celý deň. Najlepšie však bude, ak poupratujete deň vopred. Partner vám s trochou šťastia a prísľubom večerného piva snáď pomôže a vy budete mať menej starostí.buffet-974742_1280

Keď je byt uprataný, môžete sa vrhnúť na vymýšľanie menu. Dôležité je, aby ste zvážili, aký typ oslavy chcete usporiadať a aký hostia k vám prídu. Pokiaľ je to posedenie pre priateľov, najlepšie budú studené misy. Salámy, šunky, možno fašírky alebo malé rezníky a rôzne druhy syra. Na ďalšiu misu by ste mohli dať zeleninu alebo aj zemiakový šalát s chlebom alebo hriankami nakrájanými na trojuholníky.

S prestieraním si v tomto prípade určite nerobte starosti. Postavte taniere a príbory na stôl vedľa pokrmov a navrhnite hosťom, nech sa ponúknu. V žiadnom prípade nezabudnite na pivo, víno, nealkoholické nápoje a samozrejme kávu. Obrovskou výhodou je mať doma kapsulový kávovar, v ktorom môžete pripraviť každému kávu, akú si želá.

Ako dezert sú vhodné zmrzliny, domáce alebo kupované, jednoduché čokoládové koláče, bábovka, panna cotta, puding alebo ak radi pečiete, tak pizzovníky, párkovníky, osie hniezda, jablkovníky z kysnutého cesta. Ak chcete naozaj ohromiť, pudingovým koláčom sa vám to zaručene poradí. Má tenkú vrstvu vanilkového cesta, kôpky čokoládového pudingu a na vrchu smotanovú zmes.

Nikdy nezaškodí vyložiť aj niečo malé na zahryznutie ako popcorn, čipsy alebo oriešky.christmas-table-1926936_1280

Ak potrebujete pohostiť vašich známych, kolegov z práce alebo nebodaj partnerových rodičov, je lepšie staviť na niečo klasické. Krásne prestretý stôl, pekné a jemné servítky, najkrajší príbor, aký doma máte, poháre na víno a samozrejme, sviečky uprostred stola. Tesne pred príchodom vašich hostí si pre istotu overte ich presný počet, aby sa vám nestalo, že nebudete mať správny počet miest a budete musieť potlačiť hostí pri stole.

Pripravte pre nich klasickú slepačiu polievku, tým sa nedá nič pokaziť. Možností na hlavné jedlo je viac. Vždy zvážte, či niektorý hosť nie je na akúsi potravinu alergický, nechutí mu alebo či nie je vegetarián. Dobre poznať stravovacie návyky svojich hostí je základným kameňom každého hostiteľa. Pripravte zapekané mäso zo syrom, šunkou a broskyňou, klasické rezne, biele mäso na masle s ryžou, zemiakmi a zeleninou. Môžete k tomu servírovať aj kompót.

Pre naozajstné ohromenie vašich hostí pripravte kačku alebo morku, jej pečenie však vyžaduje veľa času a prípaperitif-1246311_1280rava musí byť precízna.

Dezert bude vyhovovať rovnaký, ako pri posedení pre priateľov. Takisto nezabudnite vyložiť na menší stolík oriešky, tyčinky, poprípade nejaké keksíky.

Keď máte všetko naplánované, môžete sa pustiť do samotnej prípravy. Predtým sa však ubezpečte, že máte všetky potrebné potraviny doma. V opačnom prípade pošlite partnera do obchodu, nech sa trochu pričiní aj on, no nie? Tiež si môžete objednať nákup deň vopred cez internet, dovezú vám ho až k dverám.

Vždy si vyhraďte čas aj pre seba. Vybratie správnych šiat, namaľovanie a upravenie vlasov sa predsa nespraví samo. Nakoniec isto budete skvelá hostiteľka, tak sa nezabudnite usmievať 🙂

Ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *