CestovinyHovädzieMäsoRecepty

Lasagne: ako si ich pripraviť doma?

Láska k tomuto jedlu, je ako láska k samotnému Taliansku. Buď ho milujete, alebo nenávidíte. Lasagne nie sú výnimkou. Ich príprava vám dá zabrať čo sa týka času, to je pravda, no ani zďaleka to nie je recept, ktorý by nezvládol začiatočník. Poďte si s nami aspoň tak pričuchnúť k vôni Talianska prostredníctvom tohto geniálneho jedla.

Na domáce lasagne budeme potrebovať:

  • 600 g mletého mäsa
  • 300 ml hovädzieho vývaru
  • 350 g lúpaných paradajok
  • 4 Pl olivového oleja
  • 3 Pl paradajkového pretlaku
  • 1 cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletá červená paprika
  • bazalka
  • lasagne
  • nastrúhaný syr

Na bešamel:

  • 50 g masla
  • 30 g hladkej múky
  • 40 g parmezánu
  • 500 ml mlieka
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • štipka muškátového orieška 
ako pripraviť lasagne

Ako pripraviť lasagne:

Lasagne začneme prípravou boloňskej omáčky. Ošúpeme si cibuľu a cesnak a nadrobno nakrájame. Na panvici necháme zohriať olivový olej. Na horúcom oleji opražíme cibuľu s cesnakom. Jemne osolíme a necháme pražiť do zlatista. Pridáme mleté mäso a opekáme, kám sa nám mäso pekne nezatiahne. Následne pridáme mleté čierne korenie a mletú červenú papriku. Dobre premiešame a necháme chvíľku pražiť. Do mäsa prilejeme tri lyžice hovädzieho vývaru a opäť dobre premiešame a necháme dusiť 15 až 20 minút.

Medzi tým, ako sa nám duší mäsko si pripravíme paradajkovú omáčku. Lúpané paradajky rozmixujeme a zmiešame s paradajkovým pretlakom. Podľa chuti osolíme, okoreníme, primiešame červenú mletú papriku a bazalku ( ak máte čerstvú, jemne ju nakrájajte) a nastrúhaný alebo prelisovaný cesnak. Omáčku dobre premiešame a primiešame ju k mäsu. Dobre premiešame a necháme prejsť varom a odstavíme.

Ak ste si mysleli, že je to všetko, opak je pravdou. Lasagne bez bešamelovej omáčky by neboli lasagnami. Dáme si maslo do hrnca a necháme ho rozpustiť. Potom pridáme múku a miešame, kým sa nám obe ingrediencie nespoja a nevznikne hustá masa. Za stáleho miešania prilievame mlieko a necháme variť. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok a strúhaný parmezán. Dôkladne premiešame a odstavíme. Zostali nám už len lasagne, ktoré vložíme do vriacej vody a varíme približne 3 minúty. Vyberieme, prepláchneme v studenej vode a každý plát samostatne uložíme na papierovú utierku.

Predhrejeme si rúru na 180 °C a vymastíme si olivovým olejom zapekaciu misu. Na dno zapekacej misy rozotrieme tenkú vrstvu bešamelovej omáčky, na ktorú rozložíme cestovinové pláty. Na tie opäť rozotrieme v tenkej vrstve bešamelovú omáčku, pokračujeme boloňskou zmesou. Tú posypeme nastrúhaným syrom a priložíme ďalšie pláty cestovín. A znova opakujeme celý proces, kým neminieme všetky suroviny. Lasagne zakončíme plátmi cesta potretými bešamelovou omáčkou a posypaným syrom podľa vlastného výberu. Lasagne pečieme vo vyhriatej rúre približne 45 minút. Voilá, lasagne sú hotové, dobrú chuť.

Ako pripraviť lasagne

Páčili sa vám tento recept na lasagne? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Dajte nám do komentára vedieť, ako vám chutili 😉 Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *