Ako správne otvoriť kokosový orech
O využití a účinkoch kokosu sa písalo v predošlom článku. V obchodoch sa okrem hotových výrobkov (strúhaný kokos, olej, mlieko, múčka…) často vyskytujú už aj celé kokosové orechy. Mnohých to láka, no odrádza ich tvrdá škrupina. Ako sa teda dostať dovnútra k dužine a tekutine? Spôsobov je viacero.
Na orechu sa nachádzajú tri priehlbinky. Do jednej urobte dierku napr. vývrtkou, ihlicou na špízy, strutkovačom či nožnicami a kokosovú vodu cez ňu vylejte do pohára, alebo ju odtiaľ priamo vypite. Vodu z mladého otvoreného kokosu treba vypiť čo najskôr. Pri kontakte so vzduchom totiž veľmi rýchlo stráca svoje výživné vlastnosti.
Ďalej môžete postupovať dvojako. K dužine sa pomerne ľahko dostanete rozbitím orecha za pomoci tĺčika na mäso, kladiva alebo (pokiaľ máte tú možnosť) prudkým úderom do ostrejšieho kameňa.
Pokiaľ je škrupina príliš tvrdá a nedá sa rozbiť, orech vložte na 15 – 20 minút do rúry vyhriatej na 200°C. Škrupina praskne buď sama, alebo sa ju po vybratí z rúry a miernom ochladení pokúste opäť rozbiť kladivom či tĺčikom na dve alebo aj viacero častí. Pre lepšiu manipuláciu ho môžete zabaliť do utierky.
Dužinu opatrne povykrajujte. Môžete z nej pomocou škrabky na zemiaky urobiť hoblinky alebo ju rovno nastrúhať najemno. Vnútro sa môže konzumovať surové alebo pečené ako doplnok rôznych jedál. Dužinu si primiešajte do müsli, smoothies, jogurtu či do koláčov. Z kokosového mlieka si môžete pripraviť lahodnú Piňa Coladu.
Ak sa teda rozhodnete kúpiť jeden alebo viac kokosov, kým ho otvoríte, uskladňujte ho v chladničke. Mladý kokos rozhodne stojí za vyskúšanie.
Foto: pixabay.com