ČlánkyMagazínZaujímavosti a nápady

Ako správne otvoriť kokosový orech

O využití a účinkoch kokosu sa písalo v predošlom článku. V obchodoch sa okrem hotových výrobkov (strúhaný kokos, olej, mlieko, múčka…) často vyskytujú už aj celé kokosové orechy. Mnohých to láka, no odrádza ich tvrdá škrupina. Ako sa teda dostať dovnútra k dužine a tekutine? Spôsobov je viacero.

coconut-696537_1280Na orechu sa nachádzajú tri priehlbinky. Do jednej urobte dierku napr. vývrtkou, ihlicou na špízy, strutkovačom či nožnicami a kokosovú vodu cez ňu vylejte do pohára, alebo ju odtiaľ priamo vypite. Vodu z mladého otvoreného kokosu treba vypiť čo najskôr.  Pri kontakte so vzduchom totiž veľmi rýchlo stráca svoje výživné vlastnosti.

Ďalej môžete postupovať dvojako. K dužine sa  pomerne ľahko dostanete rozbitím orecha za pomoci tĺčika na mäso, kladiva alebo (pokiaľ máte tú možnosť) prudkým úderom do ostrejšieho kameňa.

coconut-696538_640Pokiaľ je škrupina príliš tvrdá a nedá sa rozbiť, orech vložte na 15 – 20 minút do rúry vyhriatej na 200°C. Škrupina praskne buď sama, alebo sa ju po vybratí z rúry a miernom ochladení pokúste opäť rozbiť kladivom či tĺčikom na dve alebo aj viacero častí. Pre lepšiu manipuláciu ho môžete zabaliť do utierky.

coconut-60395_640Dužinu opatrne povykrajujte. Môžete z nej pomocou škrabky na zemiaky urobiť hoblinky alebo ju rovno nastrúhať najemno. Vnútro sa môže konzumovať surové alebo pečené ako doplnok rôznych jedál. Dužinu si primiešajte do müsli, smoothies, jogurtu či do koláčov. Z kokosového mlieka si môžete pripraviť lahodnú Piňa Coladu.

Ak sa teda rozhodnete kúpiť jeden alebo viac kokosov, kým ho otvoríte, uskladňujte ho v chladničke. Mladý kokos rozhodne stojí za vyskúšanie.

Foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *