Brokolicové placky
Občas sa všetkým stane, že nie je veľa času na varenie, avšak chuť na niečo dobré a varené je veľká. Dobrou radou pre takéto chvíle je pripraviť si placky. Tie sa zvyčajne robia zo zemiakov alebo karfiolu. My sme naposledy vyskúšali brokolicové placky, ktoré sa dokonca zaobišli bez zemiakov ako prílohy.
Potrebujeme:
1 brokolicu
100 g syru Eidam
2 vajíčka
polohrubú múku (podľa potreby)
čierne korenie
soľ
Postup:
Najskôr z brokolice získame ružičky a spodok odrežeme. Vložíme ich do vody a keď začne vrieť, pridáme soľ. Po chvíli bude brokolica mäkká, zlejeme vodu a rozpučíme, pričom z toho nemusíme robiť hladkú kašu. Do rozpučenej brokolice pridáme celé vajíčka, korenie, soľ, postrúhaný syr a múku. Gramáž nie je presná, pretože do každej hmoty je potrebné iné množstvo múky. Dbajte na to, aby cesto na placky nebolo ani príliš husté, ani riedke. V opačnom prípade by sa vám placky začali rozpadávať. Potom ich upečieme na oleji z každej strany a položíme na tanier s kuchynskou utierkou. Tá má za úlohu z placiek vytiahnuť všetok prebytočný olej.
Ako prílohu odporúčame vytvoriť ľahký zeleninový šalát z paradajok, rukoly, bielej kapusty, uhorky a na zálievku sme zmiešali vodu, jablčný ocot a trstinový cukor.
Foto: autor