Cesto na pizzu
Naučte sa robiť skvelé cesto na pizzu. Zvoľte správny postup a úspech je zaručený.
Potrebujeme:
400 g hladkej múky,
30 g droždia,
½ ČL cukru,
½ ČL soli,
2 PL olivového oleja,
1 pohár vlažnej vody.
Postup:
Droždie rozmrvíme do misky, pridáme cukor, zalejeme vlažnou vodou a rozmiešame na kvások. Položíme ho na teplé miesto, kým sa nezačnú tvoriť bublinky. Do veľkej misy nasypeme preosiatu hladkú múku, pridáme 2 lyžice olivového oleja a štipku soli. Prilejeme kvások a vymiesime cesto. Ak treba, prisypeme viac múky alebo prilejeme trochu vody. Správne vymiesené cesto by sa malo odliepať od stien misky a malo by byť mäkké a pružné. Z cesta vytvoríme bochník a necháme ho vykysnúť v miske prikrytej utierkou alebo fóliou asi 30 – 60 minút na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozdelíme na pomúčenej doske na 2 časti. Obe premiesime, opäť vyformujeme bochníky a necháme ešte 15 minút kysnúť pod utierkou. Bochníky neskôr vyvaľkáme do kruhu alebo ich prstami rozťaháme smerom od stredu ku krajom. Opatrne, aby sa cesto neroztrhlo. Malo by byť tenké, aby bolo dobre chrumkavé. Okraje urobíme trošku hrubšie. Plechy vymastíme trochou olivového oleja a položíme na nich vyformované kruhy. Cestá potrieme paradajkovým základom a doplníme ingredienciami podľa chuti. Plechy s pizzami dáme piecť do rúry vyhriatej na 220 °C cca na 10 minút.
Foto: pixabay.com
Svokra pouziva chlebovu piecku na pizzu, velmi dobre cesto je z nej