Domáce sušené paradajky v oleji
Polemiku, či sú paradajky ovocie alebo zelenina, nechajme teraz bokom. Vedeli ste, že paradajky majú silný antioxidantný účinok?
Pripravte si pdoľa nášho receptu ich sušenú podobu, ktorú potom môžete využiť pri varení alebo si aj dopriať len tak, ako pochúťku.
Potrebujeme:
- väčšie paradajky (ideálne odroda San Marzano),
- extra panenský olivový olej,
- cesnak,
- čerstvú bazalku,
- soľ.
Postup:
Paradajky nakrájame na asi 4 až 5 mm plátky. Sušíme v sušičke, na slnku, prípadne v rúre 12 – 18 hod. pri teplote cca 60°C. Mali by byť „gumenné“, nie úplne suché, aby sa nelámali. Usušené ich naložíme do oleja. Na dno fľaše ukladáme striedavo usušenú zeleninu, kolieska cesnaku a bazalku. Všetko mierne osolíme a zalejeme kvalitným panenským olivovým olejom. Vložíme do chladničky a zhruba o týždeň môžeme konzumovať.
Foto: pixabay.com