CestovinyMagazínRecepty

Cestoviny s pestom zo špenátu

Nepoznám už hádam nikoho, kto nepočul o omáčke s názvom „pesto“. Je to tá najjednoduchšia omáčka akú poznám. Najznámejšie je to klasické zelené bazalkové, potom moje najobľúbenejšie zo sušených paradajok, ktoré je samozrejme známe ako červené.

špenátové pesto1Ale vráťme sa k zelenej verzii. Namiesto bazalky môžete použiť kľudne aj petržlen, alebo medvedí cesnak, či rukolu, no a ja som tentokrát použila špenát. Ten sám o sebe nemá chuť a tak ho ostatné prísady krásne „dotvoria“. Ako som písala, je úplne jednoduché a do polhodinky máte jedlo na stole.

Potrebujeme:

300-400 g cestovín (ideálne sú špagety),
200 g čerstvého špenátu,
30-50 g slnečnicových semienok,
100 ml olivového oleja,
1-2 strúčiky cesnaku (podľa veľkosti a chuti),
½ lyžičky soli,
50 g najemno nastrúhaného parmezánu + na dochutenie.

Postup:

V hrnci si uvaríme cestoviny v osolenej vode podľa návodu a po dovarení si asi 100 ml vody odoberieme a scedíme. Špenát si umyjeme a môžeme ho trošku presušiť v čistej utierke. Vložíme ho spolu s ostatnými surovinami (okrem oleja) do mixéra a dochutíme soľou ( neuškodí mu ani čerstvo namleté čierne korenie). Trošku premixujeme a začneme postupne prilievať olej a mixujeme ďalej. Ak chcete omáčku redšiu (resp. navýšiť jej množstvo), tak prilejte vodu z cestovín podľa potreby, ale pri sypaní surovín do mixéra vynechajte soľ a dochucovanie si nechajte až na hotovú omáčku. Hladkú omáčku môžete ihneď premiešať s uvarenými cestovinami a podávajte posypané strúhaným parmezánom.

Prajem dobrú chuť!

Mary

marysity

špenátové pesto 2

Mary Balážová

Veselá foodblogerka a eko-mama trojročného huncúta :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *