Cestoviny s pestom zo špenátu
Nepoznám už hádam nikoho, kto nepočul o omáčke s názvom „pesto“. Je to tá najjednoduchšia omáčka akú poznám. Najznámejšie je to klasické zelené bazalkové, potom moje najobľúbenejšie zo sušených paradajok, ktoré je samozrejme známe ako červené.
Ale vráťme sa k zelenej verzii. Namiesto bazalky môžete použiť kľudne aj petržlen, alebo medvedí cesnak, či rukolu, no a ja som tentokrát použila špenát. Ten sám o sebe nemá chuť a tak ho ostatné prísady krásne „dotvoria“. Ako som písala, je úplne jednoduché a do polhodinky máte jedlo na stole.
Potrebujeme:
300-400 g cestovín (ideálne sú špagety),
200 g čerstvého špenátu,
30-50 g slnečnicových semienok,
100 ml olivového oleja,
1-2 strúčiky cesnaku (podľa veľkosti a chuti),
½ lyžičky soli,
50 g najemno nastrúhaného parmezánu + na dochutenie.
Postup:
V hrnci si uvaríme cestoviny v osolenej vode podľa návodu a po dovarení si asi 100 ml vody odoberieme a scedíme. Špenát si umyjeme a môžeme ho trošku presušiť v čistej utierke. Vložíme ho spolu s ostatnými surovinami (okrem oleja) do mixéra a dochutíme soľou ( neuškodí mu ani čerstvo namleté čierne korenie). Trošku premixujeme a začneme postupne prilievať olej a mixujeme ďalej. Ak chcete omáčku redšiu (resp. navýšiť jej množstvo), tak prilejte vodu z cestovín podľa potreby, ale pri sypaní surovín do mixéra vynechajte soľ a dochucovanie si nechajte až na hotovú omáčku. Hladkú omáčku môžete ihneď premiešať s uvarenými cestovinami a podávajte posypané strúhaným parmezánom.
Prajem dobrú chuť!
Mary