Chlebová polievka s paradajkami
Chlebová polievka s paradajkami alebo nazývaná aj Pappa al pomodoro je hustá toskánska polievka, ktorá sa pripravuje z čerstvých pradajok, chleba, olivového oleja, cesnaku, bazkalky a ďalších ingrediencií. Táto skvelá a sýta polievka je známa predovšetkým starším chlebom, ktorý sa do nej pridáva. Môžete ju podávať horúcu alebo studenú. Poďte si ju pripraviť spolu s nami podľa nášho receptu.
Chlebová polievka s paradajkami:
- 2 Pl olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 g veľkých rajčín
- ½ Čl soli
- ½ Čl mleté čierne korenie
- 10 ks lístkov bazalky
- 1 l zeleninového vývaru (prípadne bujón)
- 300 g ražného alebo kváskového chleba
Ako na to:
Prípravu tejto chutnej polievky začneme paradajkami. Tie na vrchu narežeme do kríža a na chvíľku ich vložíme do vriacej vody. Tá zabezbečí, že sa nám šupka bude od paradajok pekne oddeľovať. Ošúpané paradajky následne nakrájame na menšie kocky. Pripravíme si väčší hrniec, do ktorého nalejeme olej. Očistíme si strúčiky cesnaku, rozdrvíme čepeľou noža a nasekáme na menšie kúsky. Cesnak pridáme do studeného oleja a na miernom ohni pomaly začneme olej s cesnakom zahrievať. Olivový olej po takejto procedúre získa cesnakovú arómu.
Keď sa cesnak začne restovať, pridáme na kocky nakrájané paradajky. Paradajkové pyré osolíme a okoreníme. Následne pridáme celé lístky čerstvej bazalky. Zmes prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni necháme variť približne 15 minút. Ako sa nám varia paradajky, nakrájame si chlieb na tenšie krajce. Podusené paradajky zalejeme vývarom alebo bujónom a keď polievka zovrie, pridáme do nej plátky chleba priamo do hrnca. Za občasného miešania polievku varíme asi 10 minút. Chlieb by sa mal postupne rozpadnúť na menšie kúsky. Zahustí polievku a dodá je skvelú chuť. Voilá, chlebo polievka s paradajkami je hotová. Dobrú chuť.
Páčil sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku 😉 Do komentára nám napíšte, ako vám hustá chlebová polievka s paradajkami chutila. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.