ČlánkyDezerty a múčne jedláMagazínOvocieRecepty

Rýchly jablkový koláč s polevou zo slaného karamelu

Svieži a rýchly jablkový koláč nebol nikdy jednoduchší. Jeho príprava vám zaberie približne 20 minút. A keďže jablká už naberajú na svojej sile a v záhrade ich nájdete habadej, oslaďte si život a pripravte si jednoduchý jablčník.

V spojení s polevou zo slaného karamelu bude chutiť dokonale. Vláčne cesto, sladko-slaná poleva a jedinečná chuť jabĺk. čo viac si od skvelého múčnika môžme priať? Snáď jedine už len lahodnú kávu alebo teplý čaj. Tak teda poďme sa pustiť do jeho pečenia.

Na rýchly jablkový koláč budeme potrebovať: 

Na koláč: 

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 3 ks veselých vajíčok
  • 400 g strúhaných jabĺk
  • 100 g masla
  • 50 g mletých vlašských orieškov
  • 1 ks prášku do pečiva
  • 100 ml mlieka 

Na karamelovú polevu:

  • 250 g kryštálového cukru
  • 120 ml smotany na šľahanie
  • 120 ml vody
  • ¾ Čl soli 

Ako na to:

Predhrejeme si rúru na 180 °C a vystelieme si papierom n pečenie alebo si ho vymastíme tukom a vysypeme múkou. Zmiešame si vajíčka s cukrom, pridáme mlieko a rozpustené vychladnuté maslo. Zmes vymiešame do peny a primiešame mleté oriešky. Dôkladne premiešame všetky zvyšné ingrediencie – múku, kypriaci prášok do pečiva a mlieko. Na záver zľahka primiešame nastrúhané jablká. Cesto vylejeme na pripravený plech a pečieme približne pol hodinu.

Medzitým, ako sa nám pečie jablkový koláč si pripravíme karamelovú polevu. Do vyššieho hrnca si dáme vodu a cukor. Túto zmes nepremiešame, len dáme variť. Cukor po chvíli začne pekne karamelizovať a chytí hnedý odtieň. Oheň stíšime a chvíľku ešte necháme variť. Hrniec odstavíme a po troške do neho začneme primiešavať smotanu na šľahanie a soľ. Poriadne premiešame a hotovú polevu nalejeme na upečený koláč. Dobrú chuť.

rýchly jablkový koláč

Páči sa vám recept na rýchly jablkový koláč so slaným karamelom? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *