Chrumkavé kačacie prsia s ryžovými rezancami a maslovou mrkvičkou
Asi každá z nás to pozná… Nechceme tráviť veľa času pri varení, ale aj tak chceme, aby bol náš výkon v kuchyni ocenený a všetci pri stole si pochutnali a najedli sa dosýta.
Skvelé mäsko na prípravu je práve hydina, lebo nám poskytuje veľké množstvo možnosti ako si ju pripraviť a vždy je to recept rýchly.
Na prípravu toho môjho osvedčeného receptu potrebujeme iba pár ingrediencií, ktoré máte bežne doma: kačacie prsia, ryžové rezance, mrkvu, zmes bylinkového korenia, soľ, cesnak (cesnakovú pastu), klinčeky, maslo a prípadne olej.
- Umyté a osušené kačacie prsia si položíme na dosku na krájanie a narežeme kožu. Robíme to z dvoch dôvodov: prvý je, že sa z kože uvoľní pri pečení tuk a druhý, že sa nám potom prsia cez narezanú kožu jednoducho krájajú. Následne kačacie prsia posypeme bylinkovou zmesou, soľou (príp. červenou paprikou).
- Na sporák si položíme panvicu s trochou oleja. Keď sa olej zohreje, vložíme kačacie prsia kožou dolu a sporák stíšime, aby sa tuk vypekal. Niekto dáva prsia na panvicu za studena a bez oleja, je to tiež dobrý spôsob, nakoľko kačka fakt pustí dosť vlastného tuku, no o niečo pomalší. Pečieme, kým koža nie je krásne zlatohnedá, následne prsia otočíme, aby sa mäsko uzatvorilo a tak nestratilo svoju šťavnatosť.
- Keď sa nám mäsko krásne uzatvorilo, preložíme ho do zapekacej misy a prelejeme aj celý výpek z panvice. Pridáme cesnak (príp. cesnakovú pastu) a dva klinčeky. Prilejeme trochu vriacej vody a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C. Ak by sme videli, že koža sa vám moc pripeká, prikryjeme alobalom.
- Očistenú mrkvu si nakrájame na tenké rezančeky. Na panvicu, kde sme piekli prsia, pridáme trochu masla a mrkvové rezančeky na ňom sprudka osmažíme. Mrkva bude jemnej maslovej chuti a vo vnútri príjemne chrumkavá.
- Po približne 10 minútach kačacie prsia vytiahneme z rúry, preložíme na dosku na krájanie a necháme cca 10 min. chladnúť. Následne ich nakrájame na tenké plátky, jednoducho po už nadkrojenej koži.
- Z výpeku, ktorý nám ostal v zapekacej mise si pripravíme omáčku. Masť, ktorá je pekné oddelená od výpeku, odoberieme pomocou lyžičky. Omáčka tak bude chutná a nebude príliš mastná. Výpek prelejeme do panvice, dáme na sporák a len zahustíme napr. kukuričným škrobom.
- Ryžové rezance vložíme do misky a pripravíme podľa návodu na prípravu na obale (zvyčajne zalejeme vriacou vodou a po 5 minútach ocedíme).
- Servírujeme jednoducho. Uložíme si na tanier ryžové rezance, na vrch položíme chrumkavú maslovú mrkvičku a hneď vedľa na tenko nakrájané kačacie prsia s krásne chrumkavou a dozlatista opečenou kožou. Celé jedlo prelejeme chutnou omáčkou z výpeku a tanier dozdobíme nasekanými bylinkami.
Samozrejme pre obmenu sú vhodnou prílohou aj varené či opečené zemiaky alebo zemiaková kaša.
Dobrú chuť 🙂