Grilovaná zelenina
Spôsoby prípravy grilovanej zeleniny sú rôzne. Umyté, očistené a nakrájané kusy zeleniny sa dajú grilovať na alobalových podnosoch, zabalené v alobale, alebo napichnuté na ihlách.
Potrebujeme :
(množstvo prispôsobte počtu porcií)
zemiaky,
paradajky,
papriky,
cibuľu,
cesnak,
baklažán (prípadne aj tekvica alebo cuketa),
huby,
kukuricu,
Na dochutenie:
olej (olivový, sezamový),
jablčný ocot,
sójová omáčka,
bylinky podľa chuti,
soľ.
Postup:
Zeleninu nakrájame až tesne pred prípravou, s výnimkou tuhších druhov, ako je baklažán, tekvica alebo cuketa. Pred samotným grilovaním ich treba posoliť, aby sa zbavili vody a zmäkli. Soľ ale z povrchu pred grilovaním omyjeme a osušíme papierovým obrúskom.
Pred prípravou môžeme zeleninu marinovať v oleji alebo v marináde z jablčného octu či sójovej omáčky. Dochutiť ich môžeme bylinkami a koreninami podľa chuti.
Kúsky zeleniny striedavo napichujeme na ihly, prípadne ich poukladáme na alobal. Grilujeme podľa potreby.
Tip 1: Papriku po grilovaní vložíme do mikroténového vrecúška a sparíme. Šupka sa ľahšie ošúpe.
Tip 2: Zeleninu kombinujte aj s kúskami tofu, ktoré obalíte v sójovej omáčke s cesnakom.
Foto: pixabay.com