Čínske pokrmy prichádzajú aj na Slovensko
Bambusové výhonky boli ešte do nedávna považované za exotické jedlo, dnes už zaplavili aj našu krajinu vďaka obľube čínskej kuchyne. Chcete vedieť, prečo získali takú popularitu?
Bambus (lat.Bambussu) je považovaný za najrýchlejšie rastúcu rastlinu na svete. Za deň dokáže narásť aj 150 cm. Rovnako ako pri mnohých iných rastlinách, aj pokiaľ ide o bambus sú vypestované aj menšie druhy bambusov slúžiace ako dekorácia, ktoré majú 2 až 3 metre. Divo rastúce bambusy sa tiahnu do výšky až 30 metrov. Bambus je tiež vysoko odolná rastlina s dobrou schopnosťou adaptácie, prežije vo vyšších aj nižších nadmorských výškach aj pri vyšších a nižších teplotách. Určite sa mu bude výborne dariť aj vo vašej záhradke, keby ste sa rozhodli zasadiť bambus, či už ako okrasnú rastlinu alebo na jeho výhonky.
Bambusové výhonky dnes už dostať aj takmer v každom supermarkete. Dajú sa kúpiť čerstvé, v konzerve alebo ako súčasť mrazenej zeleninovej zmesi, ktorú môžete rovno pridať do omáčky a uvariť.
Sterilizované výhonky je potrebné variť 10 až 20 minút a sú hotové. Potom ich môžete pridať do šalátu, omáčky, rizota, polievok, leča alebo kdekoľvek, kde používate napríklad kukuricu. Príprava čerstvých bambusových výhonkov je o niečo dlhšia, trvá približne jednu hodinu a musíte za ten čas dvakrát zmeniť vodu. Varte ich dôkladne, pretože čerstvé bambusové výhonky obsahujú také škodlivé látky, ktoré sa varením odbúravajú.
Bambusové výhonky majú aj rôzne benefity pre náš organizmus, napríklad zlepšujú obranyschopnosť, trávenie, pravidelné vyprázdňovanie a celkovo prečistia tráviaci trakt, podporujú metabolizmus, dostávajú do organizmu vodu a tým ho hydratujú, optimalizujú hladinu cukru v krvi, znižujú vysoký krvný tlak aj cholesterol, dokonca pôsobia ako prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam.
Výhonky z bambusu si obľúbili najmä ľudia podstupujúci redukčnú diétu alebo tí, ktorí sú prívržencami zdravého životného štýlu, pretože aj keď výhonky majú vysokú nutričnú hodnotu, obsahujú minimálne množstvo kalórií a veľa vody. Môžete ich konzumovať 4 krát týždenne v ľubovoľnom jedle a určite ich popri chudnutí zaraďte do svojho jedálnička.
Bambusové výhonky obsahujú:
- bielkoviny
- sacharidy
- vlákninu
- tuk
- vodu
- železo
- vápnik
- horčík
- fosfor
- draslík
- sodík
- jód
- zinok
- mangán
- meď
- selén
- molybdén
- omega 3 a omega 6 kyseliny
- vitamín A, B, C, E, K,
- kyselinu listová
- kyselinu pantoténová
- biotín
- kyselinu kremičitú, ktorá je dôležitým liečivom proti astme
Bambus nájdete v trópoch a subtrópoch Ázie, Afriky a Ameriky. Táto zaujímavá rastlina je navyše aj súčasťou uznávanej čínskej medicíny, kde sa využíva predovšetkým aby dodala telu chýbajúcu energiu a pomohla s celkovou regeneráciou.
Tip redakcie:
Vynikajúci recept s bambusovými výhonkami
Budete naň potrebovať: 250 g tofu, konzervu bambusových výhonkov, 100 g opražených búrskych orechov, 4 lyžice oleja, 140 ml kokosového mlieka, 2 lyžice sójovej omáčky, maslo, 2 rozdrvené strúčiky cesnaku, 1 cuketu , chilli papričku, mleté čierne korenie, soľ a nakrájanú petržlenovú vňať.
Na panvicu si pripravíme olej, maslo a tofu na nej dozlatista opekáme. Hotové tofu vyberieme z oleja a položíme na kuchynskú utierku. Medzitým prelisujeme cesnak a dáme ho na panvicu spolu s na kocky nakrájanou cuketou, búrskymi orieškami, bambusovými výhonkami a smažíme 2 až 3 minúty. K zmesi pridáme kokosové mlieko, sójovú omáčku a dusíme cca 2 minúty. Dochutíme čiernym korením, soľou, chilli, naservírujeme na tanier a podávame s pripraveným tofu, posypeme petržlenovou vňaťou.
Ilustračné foto: visualhunt.com