ČlánkyMagazínZaujímavosti a nápady

Čo dobré si dať k filmu?

Mali ste v práci alebo v škole náročný deň a jediné, po čom večer túžite, je zapnúť si dobrý film? Tieto pocity občas isto prežívame všetci a hoci má každý z nás odlišný vkus na žáner, máme spoločnú jednu vec – chceme si k telke niečo malé alebo väčšie zahryznúť.food-712667_1280

Ako prvé nám vždy k filmu napadnú pukance. Do úvahy pripadá najmä rýchlo hotové pukance z mikrovlnky, pretože popcorn balený v sáčku je často málo solený a nie veľmi chutný. Problém je, že ani ten z mikrovlnky nikdy nebude chutiť tak dobre, ako popcorn, ktorý predávajú v kine. Ako druhé vám asi príde na rozum kúpiť si v obchode nejaké čipsy, tyčinky, oriešky alebo nachos, len aby ste nemuseli nič robiť v kuchyni.

No ak sa rozhodnete, predsa len, zablúdiť do miestnosti s rúrou, máme pre váš niekoľko dobrých typov.

Pizzové tyčinky

V obchodoch bežne dostať kúpiť mrazené pizzové cesto, z ktorého sa dajú spraviť naozaj zázraky. Cesto sa musí rozmraziť a rozprestrieť na plech. Pokrájajte ho na rovnako dlhé, nie veľmi veľké obdĺžniky, ktoré natrite kečupom, posypte pizzovým korením a nastrúhaným syrom. Šupnite do trúby piecť na 180 stupňov asi na 20 minút. Výhoda tohto receptu je, že na tyčinky si môžete dať čokoľvek chcete, od kukurice cez cesnak či huby až po kúsky kuracieho mäsa.

Pizzové kolečkápizza-960896_1280

Rovnako, ako pri prvom recepte, môžete použiť mrazené pizzové cesto. Jediný rozdiel oproti predošlému receptu je v tom, že cesto nekrájate, ale natriete a naplníte ho v celku. Potom zaviniete a až potom nakrájate na kolieska. Poukladáte na plech, ešte posypete syrom a dáte piecť.

Pri oboch receptoch je výhoda, ze pokiaľ nemáte pizzové cesto, môžete použiť aj lístkové. Chuť sa síce trochu zmení, ale budú rovnako dobré.

Pizzovníky

Pizzovníky sa pripravujú z kysnutého cesta, na ktoré potrebujete 1 kg polohrubej múky, 1/2 liter mlieka, 5 PL cukru, 3 vaječné žĺtka, 3 dl oleja, 1 PL soli, 1 balíček prášku do pečiva a 1 kocku droždia. Z polovice mlieka, droždia a cukru spravíte kvások, ktorý necháte nakysnúť a potom pridáte k ostatným surovinám. Na pomúčenej doske následne vypracujete cesto. necháte ho ešte trochu vykysnúť, rozvaľkáte, pridáte kečup, pizzové korenie, šunku, salámu, syr alebo inú ingredienciu podľa chuti, opäť zatočíte a nakrájate podobne, ako pri pizzových kolečkách. Potrite vajíčkom a dajte piecť.

Párkovníkydough-943245_1280

Pripravujú sa z kysnutého cesta, ktoré rozvaľkáte a pokrájate na pásiky. Párky ošúpte a pomaly ich omotajte dlhým pásikom cesta. Potrite vajíčkom a dajte piecť.

Jablkovné taštičky

Kysnuté cesto rozvaľkajte do tvaru kruhu, kruh rozkrojte na trojuholníčky. Do každého trojuholníku dajte dva alebo tri menšie kúsky jablka a zavinte ich. Rovnako ako pri predošlých receptoch potrite vajíčkom a dajte piecť.

Kysnuté cesto je veľmi univerzálne, môžete doňho dať čokoľvek. Celé ho naplňte lekvárom, posypte gránkom a urobte závin. Opakujte postup ako pri jablkách, ale použite nutellu a urobíte vynikajúce nutellové rohlíčky. Alebo použite škoricu a môžete spraviť výborné osie hniezda.bread-1284438_1280

Či už zvolíte slané alebo sladké občerstvenie, isto vám aj vaším priateľom bude pri filme chutiť. Je potrebné si na to vyhradiť iba trocha času a osvojiť si zručnosti v kuchyni.

 

 

Ilustračné foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *