Čokoládový koláč s hruškami
Kto by ju nemiloval? čím viac čokolády alebo kakaa, tým je koláč lepší! Ak použijete tú kvalitnejšiu čoko, koláč bude vláčnejší a pre jej milovníkov a fanúšikov bude tento koláč neodolateľnejší. Čokoládový koláč je klasika, ktorá by nemala chýbať v našej kuchárskej knihe. Čo tak ho obohatiť či ozvláštniť o hrušky?
Čokoláda má okrem svojej chuti a použitia ešte jednu výhodu. Dokonale ladí s akýmkoľvek ovocím. Či už sú to banány v čokoláde, maliny alebo jahody, čokoláda si jednoducho vytvorí dokonalý vzťah s akýmkoľvek ovocím. V tomto recepte skúsime kombinovať jej chuť s chuťou letných hrušiek, ktoré práve teraz majú svoju sezónu.Tak poďme na to!
Na čokoládový koláč s hruškami budeme potrebovať:
Na obalenie hrušiek:
- 1 Pl hladkej múky
- 1 Pl kakaa
- ¼ Čl mletej škorice
Na cesto:
- 4 menšie hrušky
- 100 ml rastlinného oleja
- 200 g hladkej múky
- 170 g práškového cukru
- 30 g kakaa
- 1 Čl kypriaceho prášku do pečiva
- ½ Čl sódy bikarbóny
- 1 Čl mletej škorice
- 1 veselé vajíčko
- 250 ml acidofilného mlieka
- štipka soli
Sirup na hrušky:
- 400 ml vody
- 1 Pl pomarančovej šťavy
- 1 celá škorica
- 60 g kryštálového cukru
Ako na to:
Najprv si umyjeme a ošúpeme hrušky, ktoré si rozpolíme tak, aby sme zachovali stopku na jednej polovici. Hrušky zbavíme jadrovníka. V hlbokom hrnci alebo panvici si uvaríme sirup z vody, cukru, pomarančovej šťavy a škorice. Ak tieto ingrediencie začnú spolu pekne vrieť, pridáme do zmesi hrušky, prikryjeme pokrievkou a necháme ich dusiť približne 25 minút. Scedíme a hrušky necháme vychladnúť. Vychladnuté hrušky obalíme v zmesi, ktorú sme si pripravili z múky, kakaa a škorice.
Predhrejeme si rúru aspoň na 180 °C a pokračujeme v príprave koláča. Vymiešame si vajíčka, acidofilné mlieko a olej. Do tekutej zmesi si preosejeme múku, cukor, kypriaci prášok, jedlú sódu, škoricu, kakao a štipku soli.
Formu srnčí chrbát si vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. Do formy si nalejeme cesto, do ktorého postupne poukladáme hrušky tak, aby sa stopkami opierali o vrchný okraj formy. Koláč pečieme približne 50 minút, alebo kým zapichnutá špajla nám nedá signál, že je koláč hotový. Po upečení necháme bochník aspoň 10 minút vychladnúť a potom ho vyklopíme. Hotový koláč môžeme posypať práškovým cukrom, alebo si môžeme pripraviť čokoládovú ganache. Ak sa rozhodnete pre ganache, odporúčame koláč špajlov poprepichovať aby sa poleva pekne nasiakla do cesta. Voilá, čokoládový koláč s hruškami je hotový, dobrú chuť!
Páčia sa vám recept na čokoládový koláč s hruškami? Podporte ho zdieľaním na Facebooku ? Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.