Cookies: jedno zahryznutie nestačí
Tieto malinké koláčiky sú jednou z najlepších dobrôt na celom svete a takmer každý človek ich určite v živote ochutnal už aspoň raz. Ak však náhodou patríte medzi tých, ktorí ich ešte nepoznajú, určite túto chybu napravte.
Viete ako vznikli?
Tak ako väčšina vynálezov, aj cookies vznikli celkom náhodne. Jedného krásneho dňa na začiatku 18. storočia sa Holandskí osadníci bývajúci v Amerike rozhodli, že by asi bolo treba otestovať rúru, či funguje. A keďže v 18. storočí asi nemali také technológiou nadupané rúry ako máme dnes, museli hodiť na plech nejaké cesto, či sa im upečie. Gazdinky zobrali to prvé, čo im prišlo pod ruku a vyčarovali malé chutné koláčiky, ktoré potom Holandskí osadníci s obľubou piekli ešte dlhé roky a dali im meno „koekje“.
Tak sa cookies rozšírili do celého sveta. Najväčšej obľube sa tešili v časoch kolonizácie v Anglicku. Ako všetci isto dobre vieme, Angličania sú známi svojou láskou k čaju. K nemu začali podávať buď malé sendviče alebo cookies.
Ako obľúbené čajové pečivo sa cookies vyrábali a predávali predovšetkým v Škótsku.
Tieto sušienky z múky, margarínu a cukru poznáme v rôznych veľkostiach, tvaroch a nespočetnom množstve príchutí. Najklasickejšie sú orechové, no môžete do nich pridať aj kúsky menšieho ovocia ako sú maliny, čučoriedky, jahody a podobne. No a potom existujú cookies aj na slaný spôsob. Pridáva sa do nich soľ, smotana, syr, sušené paradajky, parmezán, rôzne druhy korení a olivy či rozmarín.
Nie každá náplň vám musí byť práve po chuti, ale ešte som nevidela nikoho, kto by odmietol čokoládové cookies. Dnes poznáme dokonca aj nutellové, ktoré nielen že majú veľa drobných kúskov čokolády na povrchu, ale keď do nich zahryznete, vytečie vám na jazyk ľahká krémová čokoládová zmes.
Aj čokoládová náplň cookies vznikla náhodou – bolo to v Anglicku začiatkom 30. rokov 20. storočia. Predstavte si, že vlastníte hostinec, alebo v dnešnej dobe reštauráciu, dôjdu vám zásoby orechov aj ovocia a vaši zákazníci si objednajú cookies. Čo urobíte? Jeden vynaliezavý hostinský si poradil posvojom a veľmi kreatívne. Zobral všetko, čo mal po ruke, teda múku, trstinový cukor, masť do cesta a všetky ingrediencie zmiešal. Túto zmes posypal čokoládou a šupol po rúry. Dnes sú čokoládové cookies bezkonkurenčne najchutnejšie a nesú meno podľa podniku tohto vynaliezavého hostinského, Tool House Cookie.
Všade na svete sa týmto dobrotám povie inak, v Taliansku sušienky, v Nemecku kekse, v iných krajinách ich zaraďujú medzi čajové či suché pečivo. Výrazom cookies však nikdy nič nepokazíte, isto vám každý porozumie.
Cookies si môžete veľmi ľahko upiecť aj doma. Dokonca v obchode dostať kúpiť aj cesto v prášku na výrobu lahodných sušienok. Pochúťky by mali mať plochý kruhovitý alebo valcovitý tvar, chrumkavé cesto a vynikajúcu chuť. Môžete na nich experimentovať koľko len chcete, pridať orechy, čokoládu, ovocie, čerstvo nazbierané či sušené, uprednostniť sladký alebo slaný spôsob. Čokoľvek sa vám zažiada. Dôležité je, aby to chutilo vám, vaším priateľom a rodine. Netreba si však z prvého nepodareného experimentu robiť ťažkú hlavu, lepšie urobíte, ak budete skúšať ďalej a možno raz náhodou objavíte takú úžasnú kombináciu chutí ako kedysi hostinský Tool House.
Ilustračné foto: visualhunt.com