Dezerty a múčne jedláReceptyTop

Churros – chrumkavé potešenie zo Španielska

Ak milujete vôňu čerstvo vyprážaného cesta a sladké raňajky, ktoré chutia ako dovolenka, churros sú presne to, čo si chceme dopriať. Tento španielsky dezert sa stal populárny po celom svete – dlhé, zlatisté tyčinky z odpaľovaného cesta, posypané cukrom a škoricou, podávané s hustou horúcou čokoládou. Znie to jednoducho, no ako pri každom vyprážanom pečive, aj tu rozhoduje teplota oleja a správna konzistencia cesta.

Prihláste sa do newslettra

Tipy na recepty, pozvánky na akcie a súťaže.

Recept na chrumkavé potešenie zo Španielska – Churros

Suroviny:

  • cukor a mletá škorica na obalenie
  • 250 ml vody
  • 60 g masla
  • štipka soli
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • olej na vyprážanie
Churros
Churros s čokoládovou omáčkou.

Postup:

Najprv v menšom hrnci privedieme k varu vodu, maslo, soľ a cukor. Keď sa maslo roztopí a zmes začne vrieť, vsypeme naraz múku a miešame vareškou, až kým sa cesto neodlepuje od stien hrnca a vytvorí kompaktnú guľu. Odstavíme z ohňa a necháme niekoľko minút vychladnúť.

Potom do mierne teplého cesta postupne zašľaháme vajcia – najlepšie po jednom – až kým zmes nie je hladká a hustá, podobná odpaľovanému cestu. Cesto vložíme do cukrárskeho vrecka so širšou hviezdicovou špičkou.

V hlbšom hrnci zohrejeme olej. Ideálna teplota je 175 – 180 °C. Ideálne je použiť špeciálny teplomer. Ak ho nemáme, môžeme teplotu odhadnúť tak, že do oleja ponoríme kúsok cesta – ak začne ihneď jemne bublať a pomaly stúpať na povrch, olej je akurát. Ak sa začne prudko peniť a cesto sa rýchlo sfarbí, je príliš horúci a churros sa spália skôr, než sa upečú zvnútra.

Do horúceho oleja vytláčame pásiky cesta dlhé asi 10 – 15 cm. Vyprážame ich do zlatista, potom ich kladieme na papierové utierky, aby sme odstránili prebytočný tuk. Ešte teplé churros obalíme v zmesi cukru a mletej škorice.

čokoládová omáčka
čokoládová omáčka

Čokoládová omáčka

Suroviny:

  • 100 g kvalitnej horkej čokolády
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžica cukru (voliteľne)
  • štipka soli

Do kastrólika nalejeme smotanu, pridáme cukor a soľ a zohrejeme ju tesne pod bod varu. Potom odstavíme, pridáme nalámanú čokoládu a miešame, kým sa úplne nerozpustí. Ak chceme omáčku hustejšiu, necháme ju chvíľu odstáť; ak redšiu, môžeme pridať trochu smotany.

Foto churros: Shutterstock.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *