Domáci karlovarský knedlík
Tento druh knedle je u nás síce známy, no viac sa prikláňame ku kysnutému knedlíku, ktorý je v našich končinách obľúbenejší. Karlovarský knedlík je však o niečo chutnejší, možno práve tým, že sa u nás tak často nepodáva.
Jeho príprava nie je taká náročná (aspoň podľa mňa je príprava kysnutej knedle náročnejšia). Je veľmi ľahký a chutný a podávať ho môžete v podstate k akémukoľvek jedlu, ku ktorému sa hodí ako príloha knedľa. Najlepší je však so sviečkovou. Ak máte práve na ňu chuť, skúste vymeniť tradičný kysnutý za ten karlovarský 😉
Na domáci karlovarský knedlík budeme potrebovať:
- 10 rožkov
- 4 vajíčka
- 150 g hrubej múky
- 400 ml mlieka
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 125 g masla
- soľ
- mleté čierne korenie
- mletý muškátový oriešok
- čerstvá pažítka
- čerstvá petržlenová vňať
Ako na to:
Karlovarský knedlík začneme pripravovať tak, že si rozpustíme maslo. Vlažné rozpustené maslo vylejeme do väčšej misky. Pridáme mlieko, štipku soli a vaječné žĺtky. Všetko spolu dobre premiešame. Pridáme štipku muškátového orieška, trošku čierneho korenia, nadrobno posekanú pažítku a petržlenovú vňať.
Rožky pozdĺžne prekrojíme a následne ich nakrájame na kocky. Tie následne pridáme do misky s roztopeným maslom, žĺtkami a mliekom. Všetko spolu dobre premiešame a necháme chvíľu odpočívať. Medzitým si z vaječných bielkov vyšľaháme sneh a pridáme k rožkom. Následne pridáme aj hrubú múku a všetko spolu pekne zamiešame. Hustú zmes si rozdelíme na 2 časti. Pripravíme si potravinársku fóliu, a do každej pridáme časť zmesi na karlovarský knedlík a pekne vytvarujeme do valčeka. Dôkladne a pevne zvinieme a fóliu na niekoľkých miestach opatrne prepichneme vidličkou. Zabalené knedlíky vložíme do hrnca s vriacou vodou a varíme približne 20-30 minút. Voilá, karlovarský knedlík je hotový. Dobrú chuť.
Páčil sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku 😉 Do komentára nám napíšte, ako vám domáci karlovarský knedlík chutil. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.