Držte sa pravidla 70:30 – v pohode a s chuťou!
Čo sa skrýva za číslami z titulku? Pravidlo 70:30 patrí medzi dôležité zásady vyváženej stravy – predstavuje správny pomer medzi rastlinnými a živočíšnymi tukmi v našom jedálničku. Za jeho dodržiavanie vám vaše telo poďakuje, a pritom to nie je žiadna veda.
Dnes snáď nikto nepochybuje o tom, že tuky sú neodmysliteľnou súčasťou vyváženej stravy, samozrejme, v primeranom množstve. Tuky majú v tele kopec dôležitých funkcií a bez nich to jednoducho nejde. „Sú nielen zdrojom energie, ale tvoria aj významnú súčasť membrán našich buniek a tkaniva. Rovnako sú niektoré vitamíny rozpustné iba v tukoch. Pre udržanie a podporu nášho zdravia je teda ich príjem kľúčový,“ upozorňuje MUDr. Petr Tláskal, predseda Spoločnosti pre výživu ČR a vedúci lekár Oddelenia liečebnej výživy Fakultnej nemocnice v Motole.
Zásadné je ale rozlišovať, z akých zdrojov tuky prijímame. Slováci tradične jedia oveľa viac tých živočíšneho pôvodu, aj keď ideálne by mali tvoriť len 30% nášho denného príjmu tukov. Až 70% majú pokrývať tuky rastlinného pôvodu, ktoré vďaka obsahu nenasýtených a esenciálnych mastných kyselín tvoria základ zdravého stravovania. Dodržiavanie pravidla 70:30 hrá dôležitú úlohu napríklad pri prevencii chorôb srdca a ciev.
Ako zaradiť rastlinné tuky do svojho jedálnička a vychutnať si ich?
Ideálnu príležitosť ponúka margarín – vedeli ste, že počas uplynulých rokov sa zásadne zmenil? Dnes ide o čisto prírodný produkt z rastlinných olejov. „Zmena výroby v priebehu času urobila pokrmové rastlinné tuky zdravšími, pretože na potrebnú mieru znížila výskyt transmastných kyselín. Roztierateľný rastlinný tuk má tak významné miesto v našej výžive,“ uvádza Petr Tláskal.
Príkladom kvalitného margarínu je nová Rama so 100% prírodným zložením. Rozhodne stojí za vyskúšanie – ak máte radi maslo, novú Ramu si určite zamilujete. Obsahuje viac tuku ako predtým a môže sa pochváliť dokonalou krémovou štruktúrou. Nielenže sa výborne natiera, ale hlavne skvele chutí. Jar a leto svojim krásnym počasím láka na prechádzky v prírode s chutnými sendvičmi. Práve na chlebíku či v nátierke sa jej chuť iba zvýrazní.
Možností je veľa
To ale nie je všetko, prírodnú Ramu môžete použiť aj v teplej kuchyni. Na panvici si výborne rozumie napríklad s restovanou koreňovou zeleninou, vyčarujete s ňou skvelý slaný koláč a mnoho ďalších dobrôt. Tvorivosti sa jednoducho medze nekladú a jesť prírodné potraviny je teraz ešte jednoduchšie. Navyše je tu jeden bonus – viete, že margarín má v porovnaní s maslom oveľa nižšiu ekologickú stopu? K výrobe margarínu sa totiž spotrebováva omnoho menej prírodných zdrojov. Ak teda chcete pomôcť svojmu telu aj prírode, a pritom potešiť svoje chuťové bunky, skúste novú Ramu so 100% prírodných zdrojov!
Nátierka s bielym vínom a bylinkami
Suroviny:
- 400 g Rama Classic
- 1 jarná cibuľka
- 2 lyžice nasekaných zelených byliniek (petržlen, oregano, bazalka)
- 3 väčšie strúčiky cesnaku
- 0,5 dl suchého bieleho vína
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžica mletého bieleho korenia
Postup:
Pomocou šľahača premiešame Ramu s 1 čajovou lyžičkou soli, mletým bielym korením a postupne prilievame víno. Vymiešame do peny. Nožom rozpučíme cesnak, posypeme ho zvyškom soli a nasekáme. Jarnú cibuľku a bylinky najemno nasekáme a vmiešame do Ramy ochutenej vínom. Chladíme minimálne pol hodiny. Dosolíme podľa chuti.