Džuveč

Džuveč je podobný rizotu. Toto jedlo má turecký pôvod, no rozšírilo sa už skoro po celej južnej Európe. Receptov na džuveč je veľa a často sa od seba líšia. Existuje napr. aj varianta s mäsom. My vám prinášame recept na džuveč ako prílohu.

Potrebujeme:

1 hrnček ryže,
3 papriky,
4 paradajky,
3 cibule,
1-2 PL mletej sladkej papriky,
mleté čierne korenie,
soľ,
olej.

Postup:

Cibuľu nakrájame najemno a osmažíme na oleji. Pridáme ryžu a restujeme. Prisypeme papriku, korenie, soľ a premiešame. Nakoniec pridáme nakrájané paradajky a papriku bez jadierok. Zalejeme vodou (dvojnásobok ryže), zakryjeme pokrievkou, stiahneme plameň a necháme pomaly dusiť. Podľa potreby dolievame vodu a občas premiešame. Kto chce, môže džuveč dusiť v pekáči s pokrievkou v rúre, až kým sa tekutina nevytratí. Potom ho vo vypnutej rúre necháme ešte dôjsť. Podávame napr. s čevapčiči alebo fašírkami.

Foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *