Etiketa pri stolovaní vám pomôže najmä v reštaurácii
Zásady vhodného správania sa v spoločnosti sú všetkým ľuďom určite známe. Občas sa však aj dospelí dostanú na návšteve v domácnosti alebo v reštaurácii do úzkych, a to najmä pri stolovaní. Noblesnejšie reštaurácie vás občas môžu prekvapiť viacerými príbormi, taniermi a pohármi na stole. V prípade, že netúžite po žiadnom „faux pas“, riaďte sa jednoduchými, no veľmi dôležitými pravidlami.
Prvým bodom je príchod do reštaurácie a usádzanie ku stolu. Do miestnosti, kde sa bude obed alebo večera odohrávať, spravidla vchádza prvý muž, aby mohol ženu v prípade akéhokoľvek nebezpečenstva ochrániť. Automaticky jej podrží dvere a v tejto chvíli by sa mal rozhovor medzi osobami skončiť a pokračovať až po usadení. Muž odsunie stoličku, a keď je žena na svojom mieste, opatrne ju prisunie naspäť ku stolu.
Objednávanie jedla
Kedysi objednával jedlo pri obsluhe len muž. Dnes je už celkom bežné, že sa do komunikácie s čašníkom zapája aj žena. V tomto prípade by mala mať prednosť a objednať si ako prvá. Pri objednávaní tiež platí pravidlo, že celá spoločnosť pri stole by mala jesť súčasne. Znamená to, že ak si váš partner či partnerka neobjedná predjedlo alebo polievku, mali by ste tak spraviť aj vy. Pri objednávaní nezabudnite ešte na jedno dôležité pravidlo. Ak viete, že budete chcieť aj dezert, počkajte s tým až pokiaľ všetci nedojedia hlavný chod a až vtedy poproste obsluhu o vybraný dezert.
Poradie tanierov u vás doma
Ak čakáte doma návštevu a chcete zapôsobiť, dôležité je už základné uloženie tanierov. Na predkrm postačí vám malý plochý tanierik, ktorý položíte celkom navrch tanierov, prípadne úplne samostatne. Viac si dajte záležať na úprave predjedla. Nasleduje polievka a hlavný chod, kde je už tanierov viac. Na spodok vždy ukladajte veľký plytký tanier, naň položte obrúsok a ako posledný pridajte hlboký tanier na polievku. Tento obrúsok bude hosťom slúžiť na očistenie po dojedení polievky. V prípade, že k hlavnému chodu budete podávať kompót, šalát alebo mäso či ryby s kosťami, nezabudni hore na pravú stranu položiť malú misku na kosti, prípadne kôstky.
Veľa príborov na stole nie je problém
Až do 16. storočia jedli aj vznešení ľudia niektoré jedlá rukami. Praktizovali to najmä pri mäse. Dnes sú bežnejšie príbory príbory, ktoré nám, bohužiaľ, občas robia problémy. Nemusí to byť nijaký strašiak, ak si zapamätáte zlaté pravidlo: vždy si berte príbor z kraja. To isté platí aj pri pohároch. Ak vám v reštaurácii niektorý z príborov spadne na zem, určite sa poň nezohýbajte. Počkajte radšej na nový.
Pri domácej príprave stola ukladajte nôž s lyžicou na polievku vždy na pravú stranu a vidličku na opačnú. Vodorovne nad taniere môžete položiť aj malú dezertnú lyžičku alebo vidličku na dezert alebo iné prílohy k jedlu.
Ďalšie zaujímavosti zo sveta stolovania
- Obrúsky je možné zložiť pod nôž s lyžicou, pod alebo na tanier, prípadne ovinúť okolo pohára. Ak však máte dočinenie s látkovým obrúskom, položte si ho na kolená, páni si ho môžu založiť aj za golier.
- Z pečiva si neodkusujte, ale iba odlamujte po menších kúskoch.
- Zaujímavosťou môže byť takzvaný dámsky jedálny lístok. Je to špeciálny druh menu karty, na ktorej chýbajú ceny jednotlivých jedál. Týmto spôsobom sa predchádza dlhému rozhodovaniu podľa cien pokrmov.
- V reštauráciach dnes neplatia niektoré staré a veľmi prísne etikety, ktoré vládli ešte na kráľovských dvoroch. Niektoré zvyky sa však samozrejme uchovali a platia aj v súčasnosti. Na takýchto miestach nebolo vkusné opierať si lakte na stôl, tobôž ukladať si naň hlavu ako v krčme. Zakázané bolo aj grganie, avšak možno väčšina z vás vie, že na Blízkom východe je to prejav spokojnosti s podávaným jedlom. Takisto sa ústa nemali otvárať príliš doširoka a pred pitím i po ňom si museli utrieť ústa obrúskom. V súčasnosti sa to zvykne robiť len po dojedení jednotlivých chodov.
Ilustračné foto: pixabay.com