ČlánkyDezerty a múčne jedláMagazínRecepty

Fantastický cuketovo-čokoládový koláč vás milo prekvapí svojou chuťou

Cuketa – obľúbená a zdravá zelenina sa nám viac spája možno s prívarkom, polievkou či nátierkou. Jednoducho jej možnosti, ako ju pripravovať ako hlavné jedlo je nekonečné množstvo.  Málo kto by však povedal, že cuketa je na sladko božská. Ak si pripravíte cuketovo-čokoládový koláč od úžasu onemiete a tento koláč budete chcieť jesť stále viac a viac. 

Tejto zelenine sa nie nadarmo hovorí, že je zelenou kráľovnou letných dní. Obsahuje mnoho živín, vitamínov a minerálov, ktoré sú pre naše telo a zdravie prospešné. Okrem toho je na pestovanie nenáročná. Potrebuje dobrú vôdu, miesto, kde by sa mohla rozrastať, veľa slniečka a samozrejme vodu. Za vašu starostlivosť sa vám cuketa odvďačí dokonale zdravými plodmi, ktoré si môžete pripraviť na množstvo spôsobov. 

cuketovo- čokoládový koláč

Dnes sme si pre vás pripravili recept na cuketovo čokoládový koláč, ktorý je dokonale chutný, vláčny a šťavnatý. Cuketu by ste v ňom na prvé sústo ani nespoznali. Skúste ho upiecť vašej rodine, či ponúknite ho vašej návšteve. Uvidíte, že cuketu v tomto koláči by hľadali márne. 

Na cuketovo-čokoládový koláč potrebujeme:

  • 1,5 hrnčeka mlieka
  • ¾ hrnčeka oleja
  • 3 ks väčších vajíčok
  • 3 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 2 ks vanilkového cukru
  • 3 Pl kakaa
  • 2 Čl škorice
  • 1 prášok do pečiva
  • ½ Čl sódy bikarbóny
  • 3 hrnčeky nastrúhanej cukety
  • 200 g tmavej čokolády aspoň 52% 

1 hrnček = 250 ml

Ako na to: 

Cuketovo-čokoládový koláč je n prírpavu veľmi jednoduchý. Začneme cuketou, ktorú si umyjeme, ošúpeme a zbavíme vnútornej dužiny s jadierkami. Cuketu nastrúhame pomocou strúhadla na jemné rezance. Z cukety vytlačíme prebytočnú vodu. Pripravíme si všetky ingrediencie a vyhrejeme si rúru na 180 °C. 

V jednej miske si vyšľaháme vajíčka s mliekom a olejom. V druhej miske spojíme múku, cukor, kakao, škoricu, prášok do pečiva a sódu bikarbónu.  Do tejto múčnej zmesi primiešame vyšľahané vajíčka s mliekom a olejom. Čokoládu si nasekáme na menšie kúsky a spoločne s cuketou zapracujeme do cesta. 

Pripravíme si plech a vystelieme ho papierom na pečenie. Hotové cuketové cesto s čokoládou rozotrieme na plech. Vložíme koláč do rúry a pečieme približne 30 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Voilá, cuketovo-čokoládový koláč je hotový. Dobrú chuť. 

Dobrá rada nad zlato: Do cuketovej zmesi môžete primiešať aj nasekané oriešky alebo sušené ovocie ako brusnice či hrozienka. Hotový koláč môžete potrieť obľúbeným džemom a poliať rozpustenou čokoládou.

Páčil sa Vám recept na cuketovo-čokoládový koláč? Podeľte sa s nami v komentároch, ako vám chutil alebo ho podporte zdieľaním na Facebooku. Viac skvelých receptov nájdete na našej stránke nazjedenie.sk v sekcii recepty.  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *