ČlánkyMagazínTop

Grilovanie je radosť. Ako si ho užijete ešte viac?

Konečne nastáva obľúbené obdobie mnohých Slovákov. Vôňa pokosenej trávy, pohoda na chate či dvore a vzduch vonia po rozpálenom uhlí a dobrotách, ktoré sa dozlatista grilujú. O tom, že grilovanie je hitom leta nie je žiadna pochybnosť. Ale ako správne a chutne grilovať? 

Existuje množstvo zaujímavých receptov, ako na to. Nie je to však žiadna veda či alchýmia. Stačí vybrať správne koreniny, mať kvalitné mäso a zeleninu a samozrejme gril. Najčastejšie však chybujeme už pri výbere mäsa a jeho marinovaní. Väčšinou natrieme vybrané mäso marinádou a rovno ho hodíme na rozpálený gril. Nie je to však pre grilovanie mäsa veľmi dobré, a ani pre vás.

Aby mali vaše grilované dobroty správny šmrnc, je potrebné mäso spojiť s marinádou a bylinkami aspoň 24 hodín pred tým, než ho položíte na gril. Do mäsa sa za tento čas dostanú tie najlepšie chute. Mäso je potom oveľa šťavnatejšie, krehkejšie a chutnejšie.

Menej je viac 

Radšej, ako hotové marinády z obchodov siahnite po koreninách, ktoré máte doma. Nezabúdajte, že čím je marináda jednoduchšia, tým viac vynikne chuť mäsa. Soľ, čierne korenie, pár kvapiek oleja a stonka rozmarínu alebo pár kvapiek citrónovej šťavy niekedy bohate stačí. Nechajte mäsku užívať si túto rozkoš pár hodín v chladničke. 

Grilovanie je radosť. Preto nič neuponáhľajte a tento čas si radšej poriadne užívajte. Nič dobré nechodí príliš skoro a to platí aj pri grilovaní. Je jasné, že každý druh mäsa potrebuje svoj vlastný čas strávený nad rozžeravenými uhlíkmi. 

Trendy grilovanie 

Dnes si už v obchode skutočne viete vybrať akýkoľvek druh mäsa, ktorý chcete hodiť na gril. Dnes sú okrem grilovaných klobás a kuracích krídelok či spodných stehien v móde aj iné lákavé delikatesy. Domáce grilované burgre, bravčová krkovička, bôčik či dokonca hovädzia sviečková alebo rib-eye sú len malou časťou toho, čo všetko si na grile môžete pripraviť.

Výborná je taktiež grilovaná zelenina. Vyskúšajte si prihodiť na gril pár celých rajčín, cukety alebo baklažán, čakanku či papriku. Drevené uhlie im dodá neodolateľnú chuť, ktorá sa vám bude spájať s letom, pohodou a grilovaním.  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *